Konjunkturindikatorn är företagets finger i luften. Den beskriver ett samlingsvärde av företagens sysselsättning, orderingång och omsättning. I år föll konjunkturindikatorn i Hallands län till 25 och avviker från företagens planer från i fjol då den förväntades stiga till 77.

- Det här är första gången vi ser en sådan pessimism hos de halländska företagen. Även om det varit tufft förut så brukar Halland ligga något över riksgenomsnittet. Det gör vi inte nu, säger Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland till Hallands Nyheter. 

Småföretagsbarometern presenterades under en pressträff hos lantbrukarna Tore Holmefalk och Jesper Sjögren på Långås potatis och rotfrukter i just Långås, som båda känner igen sig i rapporten.

Kraftigt minskad orderingång

Efterfrågan och därmed orderingången hos länets småföretag ökade kraftigt i fjol, men det blev en kortvarig uppgång. Omslagen i konjunkturen tillsammans med höga kostnader och snabbt stigande räntor har åter minskat orderingången, vilket ger ett nettotal på 18, jämfört med 53 i fjol.


Regionchef Marie Axtelius är inte förvånad över rapporterns resultat. 

Efter ett positivt 2022 har Hallands län backat  i sina expansionsutsikter. 53 procent av småföretagen i länet ser goda möjligheter att expandera under 2023, jämfört med 64 procent under 2022. Med undantag för den djupa nedgången i början av 1990-talet har småföretagen varit optimistiska om sina tillväxtmöjligheter oavsett svängningar i konjunkturen. 

- Småföretagen i en majoritet av Sveriges län tror att konjunkturnedgången fortsätter under det kommande året. Det är en bekymrande utveckling, och om hushållen inte handlar hos de småföretag de uppskattar kommer fler småföretag att gå omkull, vilket förvärrar den ekonomiska nedgången än mer, säger Johan Grip, chefsekonom på Företagarna.

Svårt att finna rätt arbetskraft

Det främsta tillväxthindret i länet är bristen på arbetskraft med rätt kompetens, vilket 34 procent av länets småföretag anger.  Vilket är högre än fjolårets 40 procent. 

- Det är ett problem i hela riket, där småföretagen i samtliga län anser att arbetskraftsbrist är det största tillväxthindret, men utmaningarna tycks återigen vara större för företagare i Halland. De närmaste åren har ett antal större företag i Halland stora behov av rekryteringar. Vi väntar oss att tillväxten inom industrin kan innebära ökade affärsmöjligheter för de mindre företagen, vilket är positivt. Samtidigt kan detta göra de mindre företagens utmaning att hitta rätt kompetens ännu större då konkurrensen om arbetskraften ökar avsevärt, samtidigt som behovet av fler medarbetare ökar, avslutar Marie Axtelius. 

Läs hela Småföretagsbarometern här!

Fakta om Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Undersökningen omfattar cirka 

4 000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda. Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att vi kan analysera utvecklingen både på bransch – och länsnivå. Intervjuerna har gjorts i samarbete med Novus. Småföretagsbarometern publiceras en gång om året.