31-åriga Borlängeentreprenören Faisa Abdi är en av medgrundarna av enerigföretaget QC Renewable Energy. Hennes företag som hon driver tillsammans med Muse Farah och Mohamed Elmi, har sett till att svensk teknik nått Östafrika. De har med små medel rott i land ett miljonkontrakt på gatubelysning i Somalia. Där installeras just nu toalt 900 solcellsdrivna gatulyktor.

- Vi köper in och transporterar flera hållbara energilösningar till Östafrika och vi utbildar kunderna i underhåll av tekniken för att säkerställa maximal kvalitet och hållbarhet samt ser till att man tar hand om det elektroniska avfallet. Det är bra när tekniken fungerar men vad händer när det inte gör det? Vi måste tänka på hela processkedjan. Så vår affärsidé baseras på att öka livskvaliteten och arbetstillfällen, berättar Faisa i Företagarpodden

84 procent av befolkningen i Somalia lever utan el

Just nu har QC Renewable Energy lokala partnerskap vilket innebär att företaget även inkluderar lokala entreprenörer som är placerade på plats i Östafrika. Entreprenören berättar om varför företaget utvecklades: 

- Det vi vet om eltillgången runt om i världen är att det är närmare en miljard människor som inte har tillgång till el. Och av dessa så bor 80 procent i Saharaöknen i Afrika. Bara i Somalia så är det nästan 84 procent av befolkningen som inte har tillgång till el, säger Faisa Abdi. 

Utan belysning finns ingen trygghet menar Dalaentreprenören och förklarar att det finns två aspekter som hon tänkte på när hon startade QC Renewable Energy: klimatet och den sociala aspekten.

- Att skapa trygghet för kvinnor och barn är för mig väldigt viktigt. Barn måste kunna läsa sina läxor efter att solen gått ner. Kvinnor måste kunna laga sin mat och känna att de kan gå ut även fast det blivit mörkt. Inget av detta är möjligt när mörkret faller.

I Sverige är tillgången till el någonting som lätt kan tas för givet. Men så ser det inte ut för alla.

- Jag är jätteglad att jag kan vara med och påverka det lilla jag kan, förklarar hon. 

Skapar verklig skillnad i utvecklingsländer

Det är kommunerna i Östafrika som investerar i QC Renewable Energy tillsammans med internationella organisationer som bland annat FN då de vill förbättra livskvaliteten i de drabbade länderna. För att säkerställa att allting får sitta kvar och inte blir beslutet har Faisa också hittat en lösning på: 

- Vi tillgodoser lokalbefolkningen med information innan allting installeras och på så vis vi inkluderar vi dem vilket i sin tur skapar en slags samverkan där invånarna tillsammans bevakar dessa livskvalitetshöjande gatulyktor. Dessutom är de svåra att ta ned och skulle någon försöka så låter det extremt mycket. 

Miljonkontrakt och samarbete med FN

Även om det har gått bra för QC Renewable Energy så finns det fortfarande utmaningar. Ett återkommande hinder har varit att hitta investerare:

- En del har börjat lösa sig men vi behöver mer investering. Östafrika är ju väldigt långt bort och många har förutfattade meningar om dessa länder vilket kan få investerare att backa, säger hon och fortsätter:

- Många har en bild av att det bara är fattigdom och elände men givetvis finns det även Östafrikaner som lever lika gott och med samma standard som vi i Sverige och som gärna vill bli kunder. 

Vill inspirera unga, svarta kvinnor till entreprenörskap

Det är en stor investering som är hållbar i längden menar Faisa som berättar om att hon själv kommer från södra Somalia.

-  Jag minns att vi inte hade tillgång till el. Vi hade fotogenlampor, vilket också innebär hälsorisker så det här får mig att vilja göra mer.

- Med min erfarenhet från Somalia i kombination med den kompetens som jag fått här i Sverige så kan jag skapa verklig skillnad.

Faisa Abdi passar även på att hylla Dalarna Science Park, det var nämligen där hon fick inspiration och motivation för att utveckla sin affärsidé. 

- Bara att sitta i matsalen och prata med olika entreprenörer är en inspiration i sig själv, berättar hon men tillägger att hon saknar förebilder som är precis som hon unga, svarta och kvinnor:

- Det här kan vara ett sätt att själv vara en inspiration för nästkommande generation. 

I oktober 2021 under den årliga Årets Företagare-galan tilldelades Faisa Abdi ett stipendium på 50 000 kronor av Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse för sin geniala företagsidé. Hon hyllades även i den årliga listan 103 unga idéer

Bli ambassadör i Företagarna Young