podcast news play företagaren I media förmån

Faisa Abdi, 31, tilldelas 50 000 kronor för sin företagsidé

Det var under Företagarnas årliga gala Årets Företagare som energiingenjören från Dalarna, Faisa Abdi, tilldelades 50 000 kronor för sin geniala företagsidé som förser Östafrikanska länder med grön el.
Publicerad 26 okt 2021
Foto: Emma Ekstrand

31-åriga Borlängeentreprenören Faisa Abdi är en av medgrundarna av enerigföretaget QC Renewable Energy. Tillsammans tilldelades hon och två andra unga idéer ett stipendium på hela 50 000 kronor av Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse under Årets Företagare-galan, skriver annonsbladet.com.

– Det är med glädje företagaren Faisa Abdi tilldelas ”Bengt Bengtssons SIBA-stiftelses stipendium”. Hon visar att entreprenörskap överskrider gränser och språkliga barriärer. Kraften att skapa och förändra finns i den enorma engagemang hon besitter, och som manifesteras i viljan att arbeta hårt. Helt klart en värdig vinnare, sa Fabian Bengtsson, representant för stiftelsen och Företagarnas ordförande.

"Kvinnor ska våga gå ut på kvällen"

QC Renewable Energy har vuxit fram i Dalarna Science Park och ser till att svensk teknik når Östafrika. Faisa har genom sitt bolag kammat hem miljonkontrakt på gatubelysning i en av Östafrikas största hamnstäder och installerat 9 000 solcellsdrivna gatlyktor i Berbera i Somalia. Nu väntar Rwanda och Etiopien.

- Jag drömmer om en värld där alla barn kan läsa sin läxor, föräldrar kan laga sin mat och kvinnor vågar gå ut på kvällen, sa Faisa när hon tilldelades stipendiet. 

Juryns motivering:
“Stipendiaten krossar normen i energibranschen och har tagit svensk teknik till Östafrika. Genom sina kunskaper om kultur och språk för hon samman olika världar och gör skillnad både för människor och klimatet genom implementering av grön el.”

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.