Ljuset riktas mot en av Sveriges mest akuta samhällsutmaningar: arbetslösheten. Årets siffror visar på ett fortsatt besvärligt läge – både nationellt och regionalt. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) uppgick arbetslösheten i Sverige till 8,9 procent i januari 2025, vilket är högre än snittet i euroområdet (6,2 procent). Det innebär att 592 000 personer stod utan arbete – en ökning med 114 000 jämfört med samma månad föregående år.

Det här sker samtidigt som många arbetsgivare har svårt att rekrytera. I Företagarnas rapport Företagarfakta beskrivs kompetensförsörjning som ett av de största tillväxthindren för små och medelstora företag. Företag vittnar om att lediga jobb inte kan tillsättas – trots ett stort antal arbetssökande. 1+1 är inte alltid =2. Företagare har svårt att rekrytera och kompetensförsörjningen listas gång på gång som ett av företagens största tillväxthinder. Det går att konstatera att vi har en missmatchning på arbetsmarknaden. Samtidigt som antalet arbetslösa och arbetssökande är stort så finns det lediga jobb och företagare som inte hittar rätt personal.

Skåne och Blekinge

Skåne län hade i januari 2025 den högsta arbetslösheten i landet, 9,5 procent. I flera av länets kommuner är läget än mer bekymmersamt. Perstorp har 13,9 procents arbetslöshet, Malmö 12,5 procent och Helsingborg 11,6 procent. Det är siffror som inte bara visar på social utsatthet, utan också på ett stort ekonomiskt bortfall i form av förlorade skatteintäkter.

I Blekinge är arbetslösheten något lägre, 7,6 procent. Men även där har siffran ökat jämfört med året innan. Skillnaderna mellan kommunerna är tydliga: Karlskrona har lägst arbetslöshet och Ronneby högst.

Temadagen den 15 maj är därmed inte bara en symbolisk påminnelse, utan en konkret uppmaning till politiker, myndigheter och arbetsmarknadens parter att ta itu med den växande klyftan mellan arbetslöshet och rekryteringsbehov.