För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

3:12-reglerna – vad är det?

Regeringen har backat från förslaget till skärpta 3:12-regler. Det är ett mycket positivt besked för alla företagare. Här reder vi ut vad det hela handlar om.

Vad är 3:12-reglerna?

3:12-reglerna är bestämmelser om hur ägare till fåmansbolag som är verksamma i betydande omfattning i bolaget ska beskattas för utdelning och kapitalvinst i bolaget. Utdelning kan bara upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital. Över den ska utdelning beskattas som inkomst av tjänst, upp till ett takbelopp, över vilket utdelning beskattas som inkomst av kapital men till en högre skattesats.

Reglerna har funnits sedan den stora skattereformen 1990-91, då Sverige övergick till ett så kallat dualt skattesystem. Benämningen ”3:12” kommer av att regelverket fram till år 2000 fanns i 3:e kapitlet, 12:e paragrafen i dåvarande lagen om statlig inkomstskatt. Numera hittas reglerna i kapitel 56 och 57 i Inkomstskattelagen.

Verktyg: Beräkna din utdelning enligt 3:12

Vilka omfattas av 3:12-reglerna?

Regelverket omfattar delägare i fåmansföretag. Särskilda delar av regelverket behandlar ägare som är verksamma i betydande omfattning och har en ägarandel som överstiger fyra procent. Regler finns också för så kallade utomstående delägare. Enligt statistik från SCB:s databas FRIDA omfattas omkring 450 000 företag med drygt 470 000 delägare av regelverket. Dessa företag med dotterbolag inkluderade har drygt 1,5 miljoner anställda.

Handbok om 3:12-reglerna

Varför finns särskilda skatteregler för fåmansföretag?

I aktiebolag med många ägare anser lagstiftarna att det finns ett tydligt tvåpartsförhållande som gör att transaktioner mellan ägare och bolaget kan värderas på ett i skattemässigt hänseende korrekt sätt. Men i bolag med få ägare ser lagstiftarna risk för att en ägare bestämmer hur överskottet ska hanteras utifrån vad som är mest fördelaktigt skattemässigt (detta benämns ”inkomstomvandling”). Eftersom löneinkomster beskattas med högre marginalskatt än kapitalinkomster (som aktieutdelning) anses det behövas regler för att hantera denna spänning.

Kapitalinkomster beskattas proportionellt med generellt 30 procent. Innan 2006 fanns så kallade lättnadsregler i 3:12-systemet, och när dessa avskaffades sänktes skattesatsen för utdelning och kapitalvinst inom gränsbeloppet till 20 procent. Denna förändring föregicks av en utredning av Ingemar Hansson (professor), Sven-Olof Lodin (Svenskt Näringsliv) och Per-Olof Edin (LO) som förordade en sådan sänkning av skattesatsen för att sporra entreprenörskap och risktagande.

Debatten de senaste åren

En utredning som ursprungligen tillsattes av Alliansregeringen 2014, fick nya direktiv efter regeringsskiftet, med ”utgångspunkt för uppdraget är att de förslag som utredningen lämnar inte ska medföra minskade utan ökade skatteintäkter."

Utredningen lämnade sitt betänkande hösten 2016. Den föreslog att fåmansföretagare beskattas med ytterligare närmare fem miljarder kronor i skatt, i huvudsak genom att skattesatsen inom gränsbeloppet höjdes från 20 till 25 procent (motsvarar 3 miljarder kronor i skatteintäkter), förändringar av det lönebaserade utrymmet (1,7 miljarder) och sänkningen av schablonbeloppet i förenklingsregeln (300 miljoner kronor). Utredningen föreslog också ett flertal kraftiga skärpningar av de redan komplexa 3:12-reglerna.

Våren 2017 backade regeringen delvis från utredningens förslag, som mött hård kritik, inte minst från Företagarna. Skatteskärpningarna i det lagrådsremitterade förslaget var fortfarande stora, omkring 3 miljarder kronor, och reglerna var alltjämt komplicerade.
I augusti 2017, efter att förslaget mött hård kritik i media och riksdagen, meddelade regeringen att den inte skulle lägga fram förslaget som proposition. Företagarnas opinionsarbete gav resultat!

Mars 2017: Senaste om 3:12 reglerna - regeringen backar delvis!

Augusti 2017: Småföretag drar en lättnadens suck efter slopad entreprenörsskatt

Sedan dess har Socialdemokraternas företrädare återkommande uttryckt att de vill genomföra 2017 års förslag, med vissa modifikationer. En förenkling av 3:12-reglerna var en del av Januariavtalet 2019-2021, men genomfördes aldrig. Våren 2022 tillsattes en statlig utredning för att se över regelverket. Företagarna är representerade med en expert i utredningen och fortsätter att bevaka frågan ingående.

Maj 2021: Är förbättringar av 3:12-reglerna på gång?

Maj 2022: Entreprenörsskatten ska utredas – men oklart varför

Januari 2023: Välkommen inriktning för 3:12-utredningen

Sveriges svåraste regler?

3:12-reglerna är krångliga. Fåmansföretagare deklarerar utdelningen i K10-blanketten till sin inkomstdeklaration. Läs vår FAQ för att få koll på hur allt hänger ihop.

Verktyg: Beräkna din utdelning enligt 3:12

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.