För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Välj rätt namn till ditt företag

Hur döper man sitt bolag bäst? Tänk på detta!
Vad ska firman heta

Du har din affärsidé och har klart för dig vad du vill göra. Nu är det dags att sätta ett bra företagsnamn.

Spåna fritt. Ett bra namn sticker ut. Det får gärna signalera något, antingen en känsla eller konkret berätta vad ditt företag gör. Många kombinerar ett mer påhittigt namn med ett konkret verksamhetsbeskrivande namn, som Regnbågen IT-tjänster. Att bara ta sitt för och efternamn, som Sven Svensson AB, kanske är rimligt mot de kunder som känner dig sedan innan och vet vad du gör. Men, om du inte är en mycket känd person, kräver det en lång tid av marknadsföring innan möjliga kunder direkt vet vad du kan erbjuda bara genom att se din firmabil svischa förbi.

När du har några idéer är det dags att undersöka möjligheterna att använda något av dem.

Är ditt företagsnamn ledigt?

Bolagsverkets lista på upptagna namn hittar du här: https://verksamt.se/starta-foretag/forbered/hjalp-att-valja-foretagsnamn

”Googla” på namnet och se vad du får för träffar. Dyker det upp något du inte vill förknippas med när framtida kunder söker efter dig?

Har du tänkt dig att vända dig internationellt i framtiden?

Tänk efter om namnet fungerar utomlands. Finns det verksamheter som heter samma sak på dina tänkta marknader? Undersök också om ditt valda firmanamn betyder något speciellt på andra språk – kanske översätts det till något du absolut inte vill förknippas med!

Rätt adress till företagets hemsida är viktigt. Närvaro på internet är en självklarhet för så gott som alla företag i dag. Ofta är det bäst att registrera en enkel domän som heter samma sak som ditt företag, exempelvis www.dittvaldaforetagsnamn.se.

Är adressen ledig?

Om ja, se till att registrera den snabbt så att ingen annan tar adressen. På senare år har det allt oftare hänt att nyregistrerade företagsnamn registrerats som domännamn av andra som satt det i system, för att sedan säljas dyrt till den som startat företaget. Det är en bra idé, oavsett om du bestämt vilken närvaro du ska ha på nätet eller ej.

Om den däremot redan är upptagen, tänk på att eventuella besökare på den sidan kanske kan tro att de hamnat hos dig. Blir det problematiskt? Ibland kan man köpa loss domännamn från den som registrerat det. Annars får du tänka över vad problemet kan innebära för dig, och därefter antingen ta ett annat företagsnamn eller välja en annan adress till din hemsida.

Mer om domännamn: Någon vill registrera ett liknande domännamn som mitt företag, vad gör jag?

Vilka regler finns för företagsnamn?

Olika regler gäller för namn på företag, exempelvis beroende på om du har aktiebolag eller enskild firma. Läs gärna Kort om att skydda företagsnamn på Verksamt.se. 

Var registrerar jag mitt företagsnamn?

Registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket.

Lär dig mer om varumärke och företagsnamn

Hur fungerar det med varumärken? 
Hur värderar jag mitt varumärke? 
Lyssna på Juristerna Svarar 04: Hur skyddar jag mitt varumärke?
Kan företagets ljudlogga registreras som varumärke?

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.