För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Satsa allt på rätt företagsform

Aktiebolag har blivit en mer attraktiv företagsform även för soloföretagare – tack vare regelförenklingar. Företagarnas vd Günther Mårder förespråkar AB framför enskild firma i de flesta fall. ”Jag skulle gärna se att man successivt avvecklar firman som företagsform,” säger han.

Hälften av alla svenska företag är enskilda firmor. Företagsformen har traditionellt varit ett naturligt val för den som vill starta ett soloföretag och är osäker på framtiden. Firman går snabbt att dra igång och företagaren behöver inte skaka fram något eget kapital.

Aktiebolagets krav på årsredovisning och mer omfattande räkenskaper kan också verka avskräckande för den som skyr administration. Aktiebolagets främsta fördel är att det ger ett skydd för ägarens privatekonomi om affärerna misslyckas och företaget går omkull. Trots det har många ändå föredragit firman vid en trevande företagsstart.

”Vi har märkt ett påtagligt intresse från många som drivit firma att ombilda till aktiebolag”

Men de senaste åren har en rad lättnader införts som gjort aktiebolaget till ett mer lockande alternativ – även för nystartade enmansföretag. 

Tre anledningar att välja AB

  • Kravet på minsta aktiekapital i ett bolag har sänkts från 100 000 till 25 000 kronor i olika omgångar. Och pengarna behöver inte stoppas in kontant utan kan utgöras av andra tillgångar, till exempel datorer eller annan utrustning.

  • Revisorstvånget för mindre bolag har slopats. Bolag med en omsättning på mindre än 3 miljoner kr och max tre anställda kan drivas utan revisor.

  • Digitaliseringen ger enklare och billigare administration. Bokföring, årsredovisning, deklaration och löner kan hanteras via nätbaserade redovisningstjänster. Kontakter med Bolagsverket och Skatteverket sköts enkelt via den myndighetsgemensamma webbsajten verksamt.se. Där finns också utförlig information kring att starta och driva företag.

Enkelheten - den enskilda firmans främsta fördel – är inte längre lika tydlig i jämförelsen med ett AB. Tröskeln till aktiebolaget där privatekonomin är fredad från fordringsägare har sänkts.

När Corona-pandemin bröt ut blev det också tydligt att företagare som jobbar i sitt eget aktiebolag gynnas i förhållande till dem som valt firmaformen. Enskilda näringsidkare ställdes utanför systemet med korttidsarbete där aktiebolag kan få bidrag till lönekostnader när de anställda går ner i arbetstid. Först under hösten 2020 blev det klart med omsättningsstöd till drabbade företagare med firma. Fortfarande står många av de minsta företagen utan stöd eftersom en minimigräns på 200 000 kronor i omsättning gäller.

Skattemässigt finns för- och nackdelar med de båda företagsformerna. Den som driver firma har större möjligheter att jämna ut resultatet mellan bra och dåliga år med olika avsättningar. Fåmansföretagare som jobbar i sitt eget bolag kan i sin tur plocka ut lågbeskattad utdelning i stället för lön (de så kallade 3:12-reglerna), vilket är fördelaktigt vid inkomster över brytpunkten för statlig skatt.

”Med en omsättning över 700 000–800 000 kronor bör man inte ha enskild firma”

gunther.pngGünther Mårder vill gärna slå ett slag för aktiebolaget.

– Alla som har sitt företag som heltidssysselsättning har en fördel av att ha ett AB. Med en omsättning över 700 000–800 000 kr bör man inte ha enskild firma.

Han varnar särskilt för att ha anställda i en firma.

– Har du egen firma borde det vara förbjudet att ha anställda. Det är inte ovanligt, men vi avråder å det grövsta. Blir det en arbetsrättslig tvist får du stå för kostnaden privat.

Günther Mårder har själv engagerat sig i Företagarnas informationskampanj kring olika företagsformer.

– Vi har märkt ett påtagligt intresse från många som drivit firma att ombilda till aktiebolag, säger han.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.