För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Aktiebolag - när är det rätt?

Ska du starta aktiebolag? Att välja rätt företagsform är inte alltid det lättaste – men det är en mycket angelägen fråga för alla soloföretagare. Många börjar med enskild firma, medan ett AB är ett bra val när verksamheten börjar växa och det blir dags att anställa den första medarbetaren
aktiebolag

Välj rätt företagsform!

Den enskilda firman är perfekt för en trevande start. Men när det blir snurr på verksamheten finns stora fördelar med aktiebolag. Det är lättare och billigare att dra i gång en enskild firma. Men med ett aktiebolag blir riskerna mindre. 

– Är det en stadig verksamhet har aktiebolag en fördel. Det är en vallgrav mellan din egen och företagets ekonomi, säger Företagarnas juridiska expert Karin Berggren.


Begränsningen av det personliga risktagandet är själva grundidén med aktiebolagsformen. Den som äger aktiebolag förlorar det satsade aktiekapitalet om bolaget går i konkurs – men fordringsägarna kommer inte åt företagarens privata tillgångar. Det finns dock några undantag som är viktiga att komma ihåg. Det gäller till exempel om man inte hållit sig till reglerna i aktiebolagslagen eller låtit bli att betala skatter i tid. 

Aktiebolag tryggare

Den enskilda näringsidkaren har däremot ett personligt ansvar. Om firman inte kan betala sina skulder kan fordringsägarna kräva pengarna av företagaren, som i värsta fall kan tvingas gå från hus och hem.

– Så fort det är några större risker ska man ha företaget som aktiebolag, säger Karin Berggren.

När man går från enmansföretag till att ha anställda ökar riskerna. Det är möjligt att anställa folk även i en enskild firma – men experterna rekommenderar aktiebolagsformen, framförallt på grund av riskerna.

Skatt på utdelning

I ett aktiebolag har man möjlighet att dela ut vinstpengar med låg beskattning. Ägarna av fåmansbolag behöver bara betala 20 procent i skatt på utdelningen upp till ett visst belopp. Tänk på att aktieutdelning inte ger rätt till vare sig pension eller sjukpenning.Om det ska löna sig att förvandla lön till utdelning krävs att man når upp i så höga inkomster att man maximerar pensionspoängen.

Läs även: Ska jag ta lön eller utdelning från mitt AB? 

Först när du når upp till brytpunkten för statlig skatt (537 200 kronor för dig som inte fyllt 65 år vid årets ingång för inkomster år 2021) är utdelning klart mer förmånlig.

– Man ska inte snåla in på lönen till sig själv, säger Karin Berggren.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.