För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skuggbudgetarna: Alltjämt oenig opposition

Publicerad 30 apr 2025
Oppositionspartierna står långt från varandra, vad gäller såväl prioriteringar som skatteförändringar.
Patrick Krassén är Företagarnas policychef och skattepolitiska expert. Montage: Patrick Krassén. Foto: Oskar Omne. Sveriges Riksdag. Foto: Getty Images.

Senast femton dagar efter att regeringen lagt vårpropositionen på riksdagens bord ska oppositionspartierna presentera sina följdmotioner. Nu lagom till Valborg har alla fyra vårbudgetförslag landat: Socialdemokraternas, Vänsterpartiets, Miljöpartiets och Centerpartiets. 

Vårbudgeten: Var är företagarpolitiken?

Av både tradition och praktiska skäl redovisar partierna sina reformförslag som avvikelser från regeringens budgetproposition och det är en väldigt spretig bukett som de har levererat, konstaterar Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén som analyserat motionerna. Här sammanfattar han de viktigaste föreslagen:  

Socialdemokraterna 

Socialdemokraterna har inga förslag om sänkta skatter, utan lägger på utgiftssidan tyngdpunkten på höjt underhållsstöd, högkostnadsskydd för läkemedel, sommarjobb och läkemedels- och sjukvårdsberedskap. Finansiering ska ske genom en höjning av bankskatten med 4,6 miljarder kronor.  

– Intressant att notera vad gäller Socialdemokraterna är att partiet inte går emot regeringens förslag om utökat rot-avdrag, säger Patrick Krassen.  

Vänsterpartiet  

Vänsterpartiet har en mer vidlyftig budgetmotion, säger Patrick Krassén. Den innehåller utgifter på drygt 12 miljarder kronor. Drygt tio av dessa miljarder ska avsättas för höjda bostads- och barnbidrag samt beredskapsjobb. En ”försvarsskatt” föreslås på kapital och ”de högsta inkomsterna”, och regeringens utökade rot-avdrag avfärdas.  

– Regeringen får beröm för satsningarna på yrkesvux och yrkeshögskolan, men Vänsterpartiet vill lägga ytterligare 750 miljoner på vuxenutbildning och yrkesutbildning, konstaterar han.  

Miljöpartiet 

Miljöpartiet prioriterar stöd till elbilsköp, höjda barn-, studie- och bostadsbidrag, och en miljard vardera till psykiatrin respektive batteri- och stålproduktion. Regeringens förslag till rot-utvidgning avfärdas, och därtill föreslås flygskatten behållas, utökad med en extra flygskatt på privatflyg. På skattesidan finns dock ett lite nytt förslag: halverad arbetsgivaravgift för företag inom livsmedelssektorn.  

– Även om sänkta arbetsgivaravgifter i sak är något bra, är det tveksamt att rikta det till särskilda branscher, säger Patrick Krassén.  

Centerpartiet 

Centerpartiets budgetförslag har inriktningen ”Jobb, klimat och landsbygd”. Huvudpunkten är en kraftig nedsättning av arbetsgivaravgifterna: Sänkt arbetsgivaravgift för att alla anställningar upp till medianlönen, med permanent halverade arbetsgivaravgifter för ingångslöner, samt att det så kallade växa-stödet utökas till de tio första anställda. Tillsammans med att högkostnadsskyddet för sjuklöneansvar återinförs och att avdraget för investeringar i grön teknik i hemmet (”grönt rot”) höjs till 100000 kronor i stället för regeringens rot-förslag, handlar det om reformer på 22 miljarder kronor totalt. Därtill föreslås bland annat sänkt skatt på grön el, subvention av leasing eller köp av billiga miljöbilar, och mer pengar till järnvägar, vägunderhåll och beredskapsvård. Finansiering sker huvudsakligen genom sänkningar av a-kassa, färre riktade statsbidrag och minskade anslag till arbetsmarknadspolitik och Samhall. 

- Centerns tydliga fokus på minskade kostnader för de minsta företagen är mycket positivt. Vi hoppas att regeringen går vidare med ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgifterna i höstens budgetproposition, säger Patrick Krassén.

En chans att lufta policyförslag  

Spelar det då någon roll vilka förslag de fyra oppositionspartierna lägger fram och har det någon praktisk, politisk betydelse att de står långt från varandra, vad gäller såväl prioriteringar som skatteförändringar? Svaret på de frågorna hänger samman med att  

Sverigedemokraterna, som inte är ett regeringsparti, i och med Tidö-avtalet står bakom regeringens budgetförslag.  

– I och med att regeringens budgetproposition med all sannolikhet kommer att godkännas av riksdagen är vårbudgetmotionerna mest ett sätt för oppositionspartierna att lufta policyförslag och visa sin inriktning. Det är dock svårt att se hur de fyra partierna skulle komma överens om en gemensam budget, i ett politiskt läge där det skulle komma i fråga, säger Patrick Krassén.  

Taggar
Fler nyheter från Företagarna