För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Presskrönikan: Plötslig exit för exitskatten

Publicerad 30 mar 2018
Veckan har varit intensiv på många sätt, vi befinner oss nästan mitt i Företagarnas valturné där vi träffar politiker och företagare på 41 orter under tre månader.

Jag var själv med i Linköping och Norrköping i tisdags och passade på att prata med Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) som på uppdrag av skolministern Anna Ekström (S) just har påbörjat en tvåårig gymnasieutredning (betallänk) som ska ta fram förslag på förbättringar för gymnasieskolan.

Emilie Johansson

Det handlar till exempel om att se över ansvarsfördelningen mellan stat och kommun och andra aktörer, och en dimensionering av gymnasieutbildningarna som i högre grad tar hänsyn till arbetslivets behov. Ska bli spännande att se vad resultatet blir, inte minst med tanke på den omfattande kompetensbristen som blir påtaglig för alltfler företag. SKL rapporterar att en halv miljon behöver anställas inom vård och omsorg fram till 2026 – samtidigt som Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna nu lägger fram ett förslag om vinstbegränsning som i praktiken skulle innebära att många av de mindre vårdföretagen skulle behöva lägga ned sin verksamhet

Under ett företagsbesök på Kunskapsgymnasiet i Norrköping i samband med valturnén aktualiserades frågan om vinster i välfärden på nytt – ett ämne som Fores vice vd Andreas Bergström skrev om i artikeln Vinster är varken himmel eller helvete. Där ber han de borgerliga partierna att ödmjukt ta fram förslag som motverkar de problem som riskerar att uppstå med vinster i välfärden – och ber samtidigt de rödgröna att släppa vinsthetsen och fokusera på andra sätt att uppnå en rättvis välfärd med hög kvalitet och kostnadseffektivitet. Kvalitet och lönsamhet går hand i hand (betallänk) bland svenska grundskoleföretag vad gäller betyg, provresultat och elevernas egna omdömen, konstaterar forskarna Gabriel Heller-Sahlgren och Henrik Jordahl i Dagens Industri.

Glädjande den här veckan är att finansministern Magdalena Andersson i Dagens Industri meddelade att exitskatten ska slopas. Det ser vi som en vinst. Sven Hagströmer, grundare av Avanza, berättade i Dagens Industri att han ser exitskatten som ett av många förslag som slår mot företagare – som borde hyllas. Han är vitsig när han säger att "Regeringen Löfven har dock visat uppskattning, men av annat slag. Man har höjt skatterna, så att Sverige i dag har världens högsta effektiva marginalskatt."

Exitskatten var ett förslag som Företagarna påpekade var bristfälligt på många sätt. Dock finns det fortfarande en del kvar att göra, inte minst gällande regelkrånglet för företagare som har blivit värre (betallänk) under Löfvens regering – med betoning på ett allt krångligare skattesystem. Günther Mårder, Företagarnas vd, menar att det faktum att så många som nio av tio företagare behöver anlita redovisningshjälp till följd av ett krångligt skattesystem tyder på att man nu behöver se över en bred skattereform. Günther Mårder och Patrick Krassén ger i en debattartikel i SvD sina bästa tips (betallänk) på vilka värden en skattereform kan och bör utgå från.

En helt annan typ av regelkrångel, utöver skattesystemet, är när företaget Ballograf nu lämnar Göteborg för Filipstad, efter att ha väntat på markanvisningar i tolv år.

I söndags släppte vi vår rapport Jakten på sommarjobbarna som visar att det är extra svårt för mindre företag att hitta rätt kompetens till säsongsjobben i år. Majoriteten av ungdomarna anger att de planerar att söka sommarjobb inom offentlig sektor och stora företag – trots att fyra av fem jobb skapas i småföretagen. 

Emilie Johansson
Pressekreterare, Företagarna

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna