För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Så håller du hälsan i topp på företaget – expertens bästa råd

Länsförsäkringars hälsostrateg Kristina Ström Olsson ger sina bästa råd för hur man som arbetsgivare lägger grunden för ett lyckat hälsoarbete.

I Företagarna LIVE: Krascha som företagare - och vägen tillbaka gavs många råd till företagare för hur man lägger grunden till ett gott hälsoarbete. Dels för den egna hälsan, men också för hur man stöttar personal i att vara välmående och utan för hög stress. 

Kristina Ström Olsson som är hälsostrateg på Länsförsäkringar gästade Företagarnas vd Günther Mårder i studion. Grundläggande är att arbeta förebyggande menar hon och tryckte på vikten av främjande, rehabiliterande och vårdande insatser.

–Jobba med tydlig rollfördelning och tydliga förväntningar. Var inlyssnande och ha ett rättvist ledarskap, det är som en friskfaktor, sade Kristina Ström Olsson.

Uppmuntran och feedback är också viktigt.

– Det behöver inte vara hela tiden, men man bör vara noga med att man "ser" hela gruppen. I arbetsmiljöarbetet har arbetsgivaren ett långgående ansvar för den fysiska men också den organisatioriska och sociala arbetsmiljön.

Här det bra att ha regelbundna medarbetarsamtal, tipsar Kristina Ström Olsson.

– Även om ni kanske tycker att ni känner varandra jättebra så är det bra att prata både prestation, förväntningar och mående.

Sociala kontakter viktiga i digitalt arbetsliv

Sedan finns det krav på att man behöver ta upp arbetstid och belastning. Man ska  också som arbetsgivare visa att man inte accepterar kränkningar och annat på arbetsplatsen. Kristina Ström Olsson betonar också att just de sociala bitarna blir extra viktig i en arbetsmiljö där man har mycket digitala kontakter och kanske inte ses så ofta på samma plats.

Tidiga insatser är också viktig när det gäller rehabilitering och återgång till arbete när någon blivit sjuk. Givetvis för personens mående men också för att det är dyrt att ha någon sjukskriven.

– Även åtgärder som snabbar på återgång i arbete vid sjukskrivning är lönsamma. Tidiga insatser i rehabilitering är värdefulla för tillfrisknande oavsett om det gäller ett fysiskt besvär eller ett psykiskt, menar Kristina Ström Olsson.

Kristina Ström Olssons 4 tips

Tips för arbetsgivaren i det proaktiva hälsoarbetet gentemot sina anställda:

1. Tydliggör rollfördelning och förväntningar

2. Uppmuntra och ge feedback

3. Arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna 

4. Kommunicera och skapa gemenskap

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.