Nu har riksdagen beslutat att det blir lättnader i strandskyddet från 1 juli i år, i enlighet med det förslag som regeringen presenterade i januari. I och med torsdagens klubbslag i kammaren kommer fyra förändringar att träda i kraft.  

Det generella strandskyddet upphör för små insjöar och smala sträckor av vattendrag, samt vatten som anlagts i modern tid. Lättnader och förtydliganden inför i undantaget för behov inom areella näringar. Dispens kommer att kunna ges för förvärvsverksamhet med begränsad påverkan i områden med låg bebyggelsegrad och lågt bebyggelsetryck. Dessutom kommer kommuner enklare kunna besluta att ett upphävt strandskydd inte återinträder när en ny detaljplan antas. 

Några av de som drabbat hårdast av strandskyddet kan äntligen glädjas åt liberaliseringar. Reformen är en bra bit på vägen – men regeringen behöver nu gå vidare med liberaliseringen av hela strandskyddet, från Strömstad till Haparanda, säger André Nilsson, Företagarnas näringspolitiske expert inom miljö. 

Motverkar sitt syfte 

Företagarna vill att regeringen tar fler steg mot att göra strandskyddet mer ändamålsenligt, förutsägbart och begriplig.  

– Syftet med strandskyddet är hedervärt – att skydda känsliga biotoper och säkra det allmännas tillgång till ständerna – men i verkligheten har det ofta blivit motsatta effekter, säger André Nilsson. 

Även efter lagändringarna 1 juli kommer strandskyddet att gälla utmed hela kusten. Småskalig utbyggnad av näringsliv och bostäder nära stränder hindras därför utmed hundratals mil strand, trots att det är avgörande för utvecklingen i många kommuner. Dessutom öppnar de nya möjligheterna till att söka dispens upp för mer oförutsägbar myndighetsutövning från de olika Länsstyrelserna.  

– Kommuner och länsstyrelser behandlas tusentals dispenser från det generella strandskyddet varje år. Det tar lång tid, kostar samhället mycket pengar och ger olika utfall i olika delar av landet. Det vore mycket bättre att låta kommunerna peka ut områden som är skyddsvärda, säger Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling.