Det är inte juristgranskad storytelling som gör svenska företag bra på att arbeta hållbart. Det skriver Företagarnas miljöpolitiska expert André Nilsson i Dagens Industri. Inlägget är en replik på en debattartikel från UNGC Sverige, FN:s hållbarhetsnätverk för företag.
UNGC Sverige har låtit ett undersökningsföretag ta reda på vilken tilltro människor fäster vid svenska företags påståenden om hållbarhetsprofilen på deras varor och tjänster. Hälften har litet förtroende för dem. Det får nätverket att förespråka mer hållbarhetskommunikation i linje med EU-direktiven Empowering Consumers som väntas börja gälla i Sverige 2027 och Green Claims som ännu inte är antagit.
Skilj på mål och medel
Problemet är bara att hållbarhetskommunikation tar tid och kostar pengar. Om företag ska ta på sig kostnader för att föregå framtida krav riskerar de att försvaga sina möjligheter att satsa resurser på att göra kärnverksamheten hållbar. Det vore att blanda ihop mål och medel.
– Det kommande Green Claims-direktivet har mött hård kritik eftersom krav i det riskerar att krocka med redan beslutade rapporteringskrav i CSRD. I värsta fall skulle de kunna leda till straffavgifter för företag som försöker göra rätt, men som saknar resurser att anlita externa konsulter för att säkerställa regelefterlevnad, säger André Nilsson.
UNGC Sverige menar att oseriösa företag i dag kan använda sig av symboler och märkning utan substans för att ge sken av att vara miljövänliga och hållbara. Därför borde företag redan nu övergå till märkningar som är godkända av oberoende certifieringsorgan. Men det är inte så enkelt. Genom att resa skarpa krav på strikt reglering riskerar man att göra det goda till det bästas fiende.
– Vilseledande marknadsföring är skadligt för både konsumenter och andra företag, men vägen framåt är inte att överreglera och bestraffa dem som inte certifierar sin hållbarhetskommunikation. I stället för ökade regelkrav borde vi underlätta för företag att ta fram nya hållbara tjänster och produkter – drivet av affärsmöjligheter och människors behov, säger André Nilsson.
Företagarnas medlemsundersökningar visar att nio av tio företagare anser att hållbarhet är viktigt för dem.