På torsdagen samlades Företagarnas branschpartners i Stockholm för en heldag i riksdagen, fylld av konstruktiva samtal, inspiration och nätverkande. Fokus låg på småföretagandets villkor och framtid.

Läs mer om Företagarna branschpartner 

Företrädarna för de sjutton branschpartners som var med under dagen fick en guidad rundvandring i Riksdagshuset ledd av Louise Grabo, politisk sakkunnig för Centerpartiet. Hon delade generöst med sig av rikspolitikens vardag och arbetsmiljö. Därpå följde en uppskattad närverkslunch i riksdagen.

En av anledningarna till att branschförbund samarbetar och samverkar med Företagarna är möjligheten att stärka branschens röst. Ett sätt att göra det är att delta i möten med politiker. Under torsdagens träff öppnade näringsutskottet dörrarna. Det blev ett uppskattat tillfälle att samtala om företagsklimatet i Sverige och en chans för partiernas företrädare att lyssna in vilka frågor som engagerar Företagarnas branschpartners. Alla partier utom Miljöpartiet närvarande, eftersom det tyvärr lämnade återbud.

En halv miljon företagarröster i valet 

Thomas Byström, branschpartneransvarig på Företagarna, inledde med att visa en presentation för ledamöterna i näringsutskottet om småföretagens avgörande betydelse för Sverige. Drygt en fjärdedel av alla skatteintäkter kommer från landets små och medelstora företag och deras anställda. Men deras roll är långt större än så.

– Småföretagen är en förutsättning för samhällsgemenskapen. Det är där flest nya jobb skapas, där många unga får sitt första arbete – och där integrationen ofta börjar. När småföretagen mår bra minskar utanförskapet. Och det är just i utanförskapet som kriminaliteten finner syre, sade han.

I de politiska korridorerna börjar nästa hösts valrörelse så smått göra sig påmind och diskussionen kretsade kring hur man vinner de små och medelstora företagarnas röster. 

– Det finns en halv miljon företagarröster där ute, hur attraherar ni dessa? undrade Thomas Byström.

De politiska skillnaderna blev tydliga i svaren från partiföreträdarna. 

Olika perspektiv på företagande

Liberalernas företrädare Lars Granath betonade vikten av avregleringar och lägre skatter och lyfte även EU:s inre marknad och den gemensamma valutan, eftersom partiet vill att Sverige ska införa euro.

Moderaternas Anna af Sillén uppehöll sig vid att det behöver vara såväl tryggare som enklare, samt även mer lönsamt att vara företagare – och att politiken måste utgå från de små företagen. Hon lyfte även vad företagare gör för svensk kultur genom att vara förebilder och stå för hoppfullhet.

Kristdemokraternas Lili André underströk även hon företagandets samhällsbärande kraft och talade om hur viktig kompetensförsörjningen är, liksom regelförenkling och sänkta kostnader – även sänkta arbetsgivaravgifter.

Centerpartiets Elisabeth Thand Ringqvist kallade småföretagen för en del av partiets dna och lyfte fram tre frågor som Centern prioriterar: kostnader, krångel och kompetens.

Sverigedemokraternas Tobias Andersson sade att det är viktigt att som politiker inte frestas av att klippa band och spegla sig i storföretagen, utan titta på de små företagen som skapar arbetstillfällen och får små samhällen att hålla ihop. Han betonade att partiet är stolt över vad Tidö-samarbetet har betytt på regelförenklingsområdet.

Socialdemokraternas Daniel Vencu Velasquez fokuserade på trygghetsfrågan och hur företagen är en del av lokalsamhället och därför sammanhållningen. Det behöver bli både tryggare och enklare att vara företagare, sade han. Trygghetssystemen behöver anpassas till företagare och regler behöver bli mindre betungande, inte minst genom bättre konsekvensanalyser från lagstiftarna.

Vänsterpartiets Birger Lahti sade att småföretagare också behöver det som samhället levererar, närmare bestämt ett samhälle som håller ihop och är tryggt. Ett samhälle som dras isär gynnar inte företagare, sade han.

Diskussion om prioriteringar

Det blev tydligt under mötet med näringsutskottets ledamöter att företagarpolitik engagerar partierna. Diskussionen mellan politikerna och branschförbundens representanter svepte över stora områden, som hur företag lättare ska kunna hitta rätt personer att anställa och skillnaden i synen på akademisk examen och yrkesutbildningar, specifika frågor om regleringar och svårigheter att få gehör hos myndigheter för utmaningar, om tjänstemannaansvar samt hur viktigt det är för företag att ha stabila, transparenta och ändamålsenliga spelregler.

– Möten och samtal är en förutsättning för att skapa förståelse för företagandets vardag. Därför är sådana här tillfällen oerhört värdefulla, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin.

Dagen avslutades med presentationer av några branschförbund, en uppdatering av branschpartnersamarbetet och information från Företagarnas riksstyrelse.