Så vill Jimmie Åkesson förbättra företagsklimatet

Sommaren är kort och snart är valet här. Även om den politiska temperaturen väntas sjunka något nu när regeringen fått igenom sin vårändringsbudget och riksdagen går på sparlåga stundar först den återuppväckta Almedalsveckan i Visby, sommartal av partiledare och sedan, när kvällarna blir lite mörkare igen en riktig valrörelse på gator, torg och på nätet.
När Företagarna höll kongress i Norrköping i maj var alla partiledare välkomna, men alla hade inte möjlighet att närvara. De som inte kunde vara med har fått chansen att bli intervjuade i efterhand, i stället för att svara på frågor från scenen i Norrköping. Först ut är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Vilka frågor för företagare prioriterar ni i valet, om du får nämna tre?
− All brottslighet som drabbar landets företagare måste bekämpas och ett stärkt rättsväsende är en grundsten för ett tryggare samhälle. Det behöver även bli billigare och enklare att starta företag, mer gynnsamt att expandera verksamheten samt mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Sist men inte minst vill vi utöka och permanenta Växa-stödet. Den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för företag med upp till två anställda ska utvidgas till att omfatta upp till tre anställda och göras permanent.
Om du och ditt parti får bestämma helt och hållet, vad är det första du skulle göra på företagarområdet?
− Minska byråkratin för företag genom att flytta och förstärka Regelrådet. Regelrådet är en organisation inom Tillväxtverket. Regelrådets kompetens och mandat behöver stärkas och bör vara ett oberoende organ med placering under Statsrådsberedningen. Jag vill systematisera regeringens arbete med regelförenkling. Arbetet bör ske i samarbete med näringslivsorganisationer som ofta har sakkunskap.
Har du någon egen erfarenhet av företagande. Om så, vad tar du med dig från det in i politiken? Om inte, spelar det någon roll?
− Jag har både egen erfarenhet och erfarenhet genom familjen. Kostnader och risker med att anställa är en påtaglig sådan, utsatthet och otrygghet som egenföretagare är en annan.