För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Låt tongångarna från Örebro prägla riksdagen

De politiska beslutsfattarna har ett ansvar för att sätta bra ramar för hur landet ska kunna återstarta, med fokus på jobb och välfärd, skriver Eva Cooper.
Företagarnas regionchef Eva Cooper.

Tänk om man skulle se sådan här enighet i riksdagen! Den politiska debatten i Örebro län som Företagarna ordnade nyligen präglades i hög grad av en samstämmighet från riksdagspolitikerna. Det handlade bland annat om sänkningar av arbetsgivaravgifterna, sjuklöneansvaret och goda villkor för att förbättra situationen för brottsutsatta företagare. Skulle det låta likadant när dessa politiker befann sig i riksdagens kammare skulle en stor del av den politiska oro som bromsar tillväxten blåsa bort.

För så är det. Politisk oro och osäkerhet är ett av de vanligare tillväxthindren för företagare i Sverige. När regler och villkor är otydliga eller riskerar att hastigt och lustigt förändras som över en natt, är det svårt att motiveras till långsiktiga investeringar, som i personal eller nya lokaler.

Vargen kommer, ropar oppositionen

Vad gör egentligen de senaste årens parlamentariska läge med näringslivet, där höger och vänster krokar arm och går ut med gemensamma hot om att fälla en färgglad mitt, men aldrig någonsin gör det? När den uttråkade pojken ropat att vargen kommer tillräckligt många gånger slutade omgivningen att tro på honom – med resultatet att ingen kom till undsättning när det väl behövdes. Till slut blir löften och hot om att fälla regeringen ekande tomma, och kan inte längre användas för att påverka den andra parten.

Vi har just nu minst två stora och viktiga frågor för landets företagare uppe till förhandling. Den ena hotas att stoppas av de som tidigare har genomdrivit liknande politik – det handlar om arbetsgivaravgifterna för unga – och den andra riskerar att bryta upp både januariavtalet och stödet till regeringen från Vänsterpartiet.

Sänkta arbetsgivaravgifter alltid något

Under vårens krispaket riktade till näringslivet fanns tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter med som en viktig beståndsdel. I en undersökning som Företagarna har genomfört uppger 52 procent av de företagare som har haft behov av stödåtgärder att de har ansökt eller planerar att ansöka om tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter. Företagen har under krisen haft akuta behov av att minska kostnaderna för anställda, och därmed också kunnat undvika att säga upp personal. De sänkta arbetsgivaravgifterna, ihop med bland annat korttidspermitteringen, har bidragit till att Sverige ändå har klarat sig hyggligt i krisen. I höstbudgeten föreslås nu att arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar sänks mellan den 1 april 2021 och den 31 mars 2023.

Ja, det är synd att det är bara för några. Ja, det är synd att det är tidsbegränsat. Men det är åtminstone något! Vänsterpartiet, som är emot sänkta arbetsgivaravgifter i allmänhet, har försökt slå sig samman med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som är emot regeringens politik i synnerhet. Men efter att Moderaterna till slut valde sida kommer det med detta förmodligen bli intet. Moderaternas krav är nämligen att V köper M:s skattepaket med ett nytt jobbskatteavdrag och sänkt bolagsskatt – vilket inte finns på kartan att vänstern gör. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tidigare sagt att de kan tänka sig att vara med och stoppa nedsättningen, men eftersom M nu säger nej kommer det inte bli av. Och vi kan åtminstone glädjas över en temporär och begränsad sänkning av arbetsgivaravgifterna, med sikte på att undvika en skenande ungdomsarbetslöshet.

Lagstifta om arbetsrätten

Enligt januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna – Liberalerna och Centerpartiet – ska regeringen gå vidare med lagstiftning om parterna på arbetsmarknaden inte kan komma överens om modernisering av arbetsrätten för att skapa flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden. Förslagen finns i den utredning som lades fram i juni. Och som vi nu vet lyckades inte parterna komma överens om detta.

Det finns intern kritik inom socialdemokratin om att förändra Lagen om anställningsskydd. Vänsterpartiet har hotat med att rikta misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven om regeringen går vidare med lagstiftning. För C och L är förändringarna i Las en väldigt viktig del av överenskommelsen med regeringen. Ur företagarperspektiv är det av stor betydelse att regeringen tar sitt ansvar och gör verklighet av den aviserade lagstiftningen. Inte minst visar Företagarnas undersökning När arbetsrätt blir fel detta, där hälften av små och medelstora företag som haft behov av att rekrytera uppger att de har avvaktat på grund av företrädesrättsreglerna. 

Det var ni överens om i Örebro – fortsätt med det

Men kommer det bli regeringskris på ena eller det andra sättet? Det har ropats högt tidigare, och även om regeringen fortsatt sitter säkert i Rosenbad skapar det osäkerhet och politisk misstro när det skramlas på detta sätt. Och tänk vad många jobbskapande reformer som skulle kunna genomdrivas om fokus istället riktades åt det hållet?!

Vi är mitt i en sjujäkla kris för näringslivet. De politiska beslutsfattarna har ett ansvar för att sätta bra ramar för hur landet ska kunna återstarta, med fokus på jobb och välfärd. Det var ni överens om i Örebro – fortsätt med det, och hantera vem som ska leda regeringen efter valet 2022 i stället.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.