För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vinnarna finns på landsbygden

Eva Cooper spanar ut över företagar-Sverige och ser de mindre mötena och de mindre orterna som vinnarna i coronatider.
Företagarnas regionchef Eva Cooper.

Jag kör ut från Sandviken och passande nog börjar radion spela Sandviken-sonen Tomas Ledins gamla dänga ”Sommaren är kort”. Med rader som att den nästan regnar bort, och att man ska ta för sig för att solen skiner i dag, är det hög tid att börja reflektera över hur säsongen varit för företagarna runt om i landet.

Dagen innan Ledinlåten spelas var jag i Värmland där jag ställde just den frågan till alla företagare jag mötte: hur är läget bland företagen där du bor just nu? Det finns mönster som börjar utkristallisera sig, oavsett om det är i Värmland, Dalarna eller Närke jag befinner mig. Orter som vanligtvis inte har en sådan stark besöksnäring, har fått en för många överraskande bra sommar. Restauranger, caféer och hotell dit turisterna annars inte hittar rapporterar om en sommar som slår alla tidigare rekord. Orter där lokalbefolkningen annars väljer köpcentrum i andra kommuner, har haft en fin shoppingsommar.

Bättre än man vågat hoppats på

Men de som lever på att större mängder människor träffas, som företagaren som hyr ut bajamajor till festivaler, eller anläggningar som vanligtvis ordnar stora konferenser och kongresser, där har det varit riktigt uselt. Kongresser som skulle omsätta 21 miljoner kronor i Gävle blev inställda under våren till följd av covid-19. På Högbo bruk i Sandviken har hälften av den tidigare 80 personer starka personalstyrkan redan gått. Under sommaren har dock fler gäster besökt anläggningen, och personal som skulle ha behövt sluta under sommarmånaderna har kunnat få sin uppsägningstid förlängd och jobba kvar lite till. En del personal som redan hunnit lämna kunde komma tillbaka och jobba lite igen. Sommaren har helt enkelt varit bättre än man vågat hoppats på även här.

När en stor del av verksamheten bygger på att företag och organisationer ordnar stora möten ser dock framtiden desto tuffare ut. Eller när privatpersoner ordnar stora fester. Dömle herrgård spa & resort i Forshaga kommun hade i början av året varenda helg under sommarmånaderna fulla med bröllopsbokningar av tvådagarsslag. De stora mötena och de stora festerna försvann på ett ögonblick.

Tomas Lindkvist på Högbo bruk säger till Gefle Dagblad att frisk luft och naturen utanför entréporten, är en fördel när företag med medarbetare som jobbat hemifrån ska boka möte. Förhoppningen är att de hellre väljer ett lantligt läge än en trång stad.

– De som väljer att mötas väljer nog gärna den här typen av anläggningar, även i framtiden.

Liknande uttrycker företagaren Georg Möller i Dömle. Här finns naturen och vidderna.

Tillbringar mer tid på hemmaplan

Bland många hemmaarbetande tjänstemän har man dragit tacksamt efter andan av att kunna arbeta hemifrån i stor utsträckning under våren. Att slippa pendla leder till ett livspussel som läggs lättare. Avundsjuka blickar riktas mot de som bor med egen trädgård, för en fysisk distans är enklare om du slipper trängas med grannar i en hiss från förra sekelskiftet. Ett fortsatt flexibelt arbetsliv efterfrågas av många, där man i större utsträckning kan arbeta där man vill. Om man inte behöver åka till de större städerna för att ”sitta på ett kontor” kan det äntligen bli dags att flytta till drömhuset i säg Avesta. Där kvadratmeterpriset möjliggör en stor gård jämfört med ett litet kyffe på Södermalm.  Och de som redan bor där tillbringar större del av dygnet på hemmaplan, och handlar därmed i större utsträckning lokalt.

De mindre mötena, de mindre orterna. Vinnarna just nu tycks finnas på landsbygden. Och vet ni vad, det är på tiden.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.