Löven gulnar och solen skiner allt sparsammare. Förr än du anar står de dignande julborden där igen med alla läckerheter. Men hur ska du som företagare tänka så att du inte snärjer in dig i onödan i reglerna för representation och avdrag?
Julfest för anställda
Den 1 januari 2017 avskaffades avdragsrätten för representationsmåltider som lunch och middag och liknande. Men om du har ett momspliktigt företag kan du dra av momsen för maten om du bjuder på julbord som personalfest då det rör sig om intern representation som har ett samband med verksamheten. Därav gäller samma regler vid julbord som de vid personalfest.
– Du får göra avdrag för max två personalfester per år för de aktuella anställda. Om du har ett julbord som intern representation för dina anställda kan du dra av momsen på utgifter för förtäring på underlag upp till 300 kronor per person och tillfälle. Du kan även dra av omkostnader för festen som till exempel musikunderhållning och lokalhyra med högst 180 kr per person exklusive moms. Om du har hotellkostnader i anslutning till julfesten är de avdragsgilla i sin helhet för en natt. Tänk dock på att det kan bli en skatterättslig förmån för de anställda om inte kravet på annan ort är uppfyllt, säger Zarina Musa, jurist och rådgivare på Företagarna.
Jullunch på restaurang
Om du inte ordnar en julfest utan bjuder med dina anställda på jullunch på en restaurang kan du inte räkna med att det är intern representation.
– En jullunch på stan är normalt att betrakta som en måltid som ska förmånsbeskattas hos dina anställda. Det blir en avdragsgill personalkostnad i företaget, säger Zarina Musa.
Julbord med familjemedlemmar och pensionärer
Ibland känns det naturligt att bjuda med de anställdas familjemedlemmar eller en medarbetare som gått i pension. Regelverket tar hänsyn till det.
– Ur ett avdragsperspektiv för företaget är en pensionerad medarbetare och anställdas fruar, män eller motsvarande att betrakta som anställda om de sitter vid bordet, säger Zarina Musa.
Glöggmingel som enklare förtäring
Trots att representationsavdrag för måltider avskaffades 2017 är det fortfarande möjligt att dra av för lättare förtäring, som exempelvis att bjuda på glöggmingel.
– Förfriskningar och enklare förtäring som inte kan ses som en måltid är fortfarande avdragsgilla. Det går alltså bra att bjuda på ett glöggmingel med lättare tilltugg. Det finns ingen bestämmelse som anger det exakta beloppet, men Skatteverket har hittills valt att tolka det som förtäring upp till 60 kronor, säger Zarina Musa.
Julbord för kunder och leverantörer
Den slopade avdragsrätten för representationsmåltider sedan 1 januari 2017 gäller även för extern representation.
– Det går inte att dra av kostnader för julbord eller jullunch med kunder eller leverantörer. Det är endast förfriskningar av mindre värde som gäller även här. Men det gäller att det finns ett omedelbart samband med verksamheten. När det kommer till extern representation kan ett företag, på samma sätt som vid intern representation, även dra av kringkostnader med högst 180 kronor per person, plus moms, säger Zarina Musa.
Fortfarande krångligt? Kontakta Företagarnas juridiska rådgivning
Har du inte blivit klokare av att läsa detta? Som medlem kan du alltid kontakta Företagarnas juridiska rådgivning och få hjälp med dina frågor.
Inte medlem än? Se dina alternativ här.
Företagarnas jurist och rådgivare Zarina Musa.