För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Från landslaget till läxhjälp

Kassim Nagwere var med på 103-listan 2019 och har grundat Drömstort, som utbildar unga ledare och ger framtidshopp via workshops, föreläsningar samt idrotts- och kulturaktiviteter.
Publicerad 3 sep 2020
Kassim Nagwere ger unga framtidshopp. Foto: Stina Svanberg.

Du är basketstjärnan som öppnat en Drömgård. Berätta!

– Jag kom till Sverige från Uganda som treåring, levde under jorden och fick uppehållstillstånd som tioåring. Ganska snabbt hittade jag basketen. När vänner hamnade i fängelse eller hamnade i drogmissbruk var det idrotten som gjorde att jag klarade mig. Det fick mig att vilja hjälpa andra att bygga självförtroende och sätta upp mål för sin framtid.

Det började med en turnering på en frisörsalong?

– Jag och några vänner letade lokal och fick tag på en frisörsalong där vi arrangerade en Fifa-turnering 2011. I dag har vi en verksamhetslokal på 220 kvadratmeter med fyra anställda. Jag har spelat i svenska juniorlandslaget och i Ugandas herrlandslag i basket. Vi tog Uganda till Afrikanska mästerskapet för första gången på över 50 år. Men att skapa något för alla andra, att se glädjen – det är det högsta jag kan nå.

Ser du redan resultat?

– En tjej försökte bli polis men kuggade på intagningsprovet. Det visade sig att hon egentligen drömde om att bli designer. I dag har hon ett eget klädföretag, Dirty South, i London. Hon behövde bara en knuff. En annan person har just kommit in på KTH och tackade för hjälpen att bygga självförtroende och öva ledarskap.

Hur ser finansieringen ut?

– Vi krigar sönder oss nu i spåren av corona. Vi har grunden, många bäckar små, exempelvis stöd från Gålöstiftelsen men vi jobbar på att få in en större sponsor. Vi får väldigt bra rådgivning från Reach For Change, inkubatorn för sociala entreprenörer där vi ingår sedan 2019.

Du var med på Företagarens 103-lista i fjol, vad händer just nu?

– Under pandemin har vi haft många utomhusaktiviteter bland annat på boenden för nyanlända och vi skissar just på en arbetsmarknadssatsning, där vi söker medel från Arvsfonden för att tackla effekterna av corona och hjälpa unga in på arbetsmarknaden.

Ni hjälper företag att hitta talanger de missat?

– Ja, vi siktar på att hålla workshops och kurser om kunskaper som efterfrågas under pandemin såsom marknadsföring och försäljning online. Vi ska också sjösätta en sajt där vi hjälper unga med cv och portfolio, så att de syns för arbetsgivare som de vanligtvis inte når.

Fler nyheter från Företagarna