För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

"De skapar arbetstillfällen i tuffa tider"

Juliana Perez Falke, nationell kund och affärschef, Almi Företagspartner, ser många möjligheter för de unga som vågar starta företag.
Publicerad 3 sep 2020

Hur påverkar den här turbulenta tiden ungas intresse för entreprenörskap?

– Covid-19 har accelererat den digitala utvecklingen och många vill förändra eller utveckla något som ligger nära ens värderingar och intressen. Unga är bra på att se nya behov och sedan snabbt omsätta dem i nya affärsidéer. Vi ser även att många unga erbjuder sina digitala kunskaper genom att starta konsultbolag.

Finns det några branscher som utvecklats extra starkt bland unga senaste året?

– Vissa branscher har drabbats hårdare än andra. Men innovationskraften är hög och ur arbetet med att hämta hem nya affärer har det uppkommit nya tjänster, produkter och bolag.

Många unga slutar gymnasiet/ högskola i en tid då arbetsmarknaden är svag. Hur kan samhället bidra till att de ser entreprenörskap som en väg framåt?

– Vi har många organisationer som redan i skolan arbetar för ungdomars entreprenörskap. Yeos, Ung Företagsamhet och Ung Drive gör ett fantastiskt arbete. Det gör att unga provar entreprenörskap istället för sommarjobb och i sommar har det i många fall varit nödvändigt. I tuffare tider skapar de sina egna arbetstillfällen.

103 unga idéer sammanställs som ett samarbete mellan Företagarna och Almi Företagspartner. Almi ägs av staten och erbjuder lån och affärsutveckling till svenska entreprenörer. Bolaget har 16 regionala dotterbolag som har bidragit med värdefulla insikter och nomineringar till listan. I urvalsprocessen ingår också Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet.

Läs mer om Almis erbjudanden här

Fler nyheter från Företagarna