För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

10 hetaste trenderna 2020

Tio tydliga trender syns när Företagaren summerar årets spännande nya idéer bland unga entreprenörer, från norr till söder.
Publicerad 3 sep 2020

1. Efter plast
Plast av potatis. Sugrör av råhalm. Slut på take away-skräp. Det pågår enormt mycket entreprenörsarbete för att byta ut fulmaterial mot mer hållbara alternativ, på många olika vis. Inte minst påskyndat av beslutet att förbjuda plast i engångsprodukter, som träder i kraft 2021 inom EU.

2. Sverige + världen = sant
En femtedel av Sveriges befolkning är född i ett annat land, enligt SCB-statistik från i juni i år. Ännu fler, drygt 25 procent, har minst en förälder som är född utomlands. Viljan att ta vara på den potentialen, skapa nya lösningar och spegla dagens Sverige bättre är glasklar.

3. Miljögenier och energihjältar
Miljökämpen Greta Thunbergs sommarprat slog alla tidigare publikrekord för Sommar i P1. Över en miljon svenskar lyssnade. Samma engagemang för miljön, såväl på hemmaplan som ute i världen, väller fram via kreativa idéer och hårt arbete bland unga företagare. Metoder för att rena havsvatten och datorspel som föder miljösamarbeten är två imponerande exempel.

4. Revolution i mode-Sverige
Efter ordet flygskam myntades begreppet klädskam. Mode- och textilindustrin har världens ögon på sig för att återuppfinna sig själv, på ett mer hållbart vis. Svenska småföretag tar taktpinnen med ögonbrynshöjande, hoppfull business

5. Digital Må Bra-boost
Kuratorer i mobilen, teknik som vässar vård för ätstörningar och genvägar till nya vänner. Nya verktyg för att må bra står högt upp på vår kollektiva önskelista. Coronapandemin har gjort behovet av smarta, nya metoder för att bättra på vår psykiska hälsa extra tydligt.

6. Medtech-mästare
Vissa medicintekniska framsteg gör en lätt om hjärtat direkt, som teknik för att rädda för tidigt födda spädbarn och robothandskar som ger människor sin självständighet tillbaka. Andra framsteg är mest synliga för nischade specialister, men gör likväl stor skillnad.

7. Hästbusiness
I många år missades potentialen och köpstyrkan inom ridsporten och bland hästälskare. I dag bubblar det i branschen, med alltifrån magnetiska stigbyglar och uppgraderade redskap till stöldförsvårande teknik och datorspel.

8. Matens förnyare
Effektivare, mer hållbar matproduktion precis som grönare matvanor står fortfarande i fokus för många unga entreprenörer som vill göra skillnad med sin business. Kunskap från Syrien, en pilotanläggning i Umeå och veganska matkedjor syns bland årets exempel.

9. Byggbranschen 2.0
Färre stölder, vindsäkrade ställningar och en modernare bild av branschen, precis som smarta lösningar på bostadsbrist och smidigare underhålls- och reparationsarbete. Bygg-Sverige berikas av en rad nya idéer och innovationer från årets unga entreprenörer.

10. Alla älskar skogen
Mycket innovation kretsar kring skogen. Såväl på odlingsfronten som på rekreationsfronten syns nytänkandet på årets 103-lista.

Fler nyheter från Företagarna