För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

"De vill påverka samhället och klimatet"

Thea Messel har grundat det nordiska riskkapitalbolaget Unconventional Ventures. De investerar i bolag grundade av underrepresenterade entreprenörer, exempelvis kvinnor, personer med utomnordisk påbrå och homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Hon ser flera trender bland unga som startar företag.
Publicerad 3 sep 2020
Företagarens 103-lista visar att det bubblar i hela landet. Varför väljer många unga entreprenörskap som en väg att förändra?

– Yngre generationer vill göra skillnad i samhället och lösa de största utmaningarna för oss och planeten. Genom att bygga något själv, slipper du hantera långsamheten i större organisationer och gamla strukturer. Det går åt mycket energi och tid annars, för att lyckas övertyga andra innan du kan förändra något. Därför ser vi att fler och fler väljer företagande för att accelerera den förändring som de vill se.

Vilka trender ser du kring ungt företagande?

– Vi kommer att få se ännu fler företag som från start har det inbyggt i sin kärnverksamhet och sina affärsmodeller att ha en positiv påverkan på samhället och klimatet. Alltifrån företag som tacklar matsvinn till dem som fokuserar på komposterbara förpackningar eller cirkulär produktion. En annan stor trend bland unga entreprenörer, som vi på Unconventional Ventures är särskilt intresserade av är tillgängliggörande och demokratisering av utbildning och finansiella tjänster. Det kan handla om att lära unga tjejer programmering, att skapa plattformar för distansutbildning eller gör-det-själv-kurser i kemi för barn.

Hur kan drivet, engagemanget och entreprenörskapet uppmuntras och växa bland unga framöver?

– Det gäller att forsätta att lyfta och synliggöra entreprenörer med olika bakgrund och skapa bättre förutsättningar – infrastruktur och ekosystem – för att fler entreprenörer ska våga och kunna ta risker.
Fler nyheter från Företagarna