För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

103 unga idéer 2020 - från norr till söder

Skolkuratorer i en app, robothandskar och ny miljöteknik för att färga kläder. Smarta bevakningsbolag, parfym med förortskänsla och näringstech som räddar för tidigt födda. Här är 103 inspirerande företag från hela Sverige, som drivs av spännande unga entreprenörer.
Publicerad 3 sep 2020
För femte året i rad utser tidningen Företagaren Sveriges 103 bästa idéer från företagare under 30 år. På tidningens omslag syns i år Johanna Nissén Karlsson, Malin Winberg, Cem Celepli Atci, Jonatan Persson, Oliver Titikic och Deqa Abukar. Foto: Evelina Carborn.
 
Listan är ett samarbete mellan Företagarna och Almi. 
almilogga100.jpg
 
 
Nyfiken på årets 103 unga idéer ? Gå till aktuell lista


Norrbotten

Elias Grape, 26
Bräda, Luleå
Tar fram ett ”last-mile”-fordon i form av en elektrisk skateboard. Brädan styrs genom dina kroppsrörelser som en vanlig skateboard, vilket ger en intuitiv och säkrare användarupplevelse. Venture Cups Idea- vinnare Region Norr 2019.

Malin Winberg, 29
Malin Winberg AB
Moderator och föreläsare som utsetts till Folkets Företagare i Luleå med motiveringen att hon gör skillnad för invånarna, gör staden till en mer attraktiv plats och inspirerar nya generationer av entreprenörer. Står bakom Drivkraftspodden som lyfter människor i Norrbotten. Är även ordförande för organsiationen Passionista som hjälper unga att förverkliga drömmar. Läs mer här.

Zia Haydari, 26
Take a Chance AB, Boden
Hjälper människor som kommit till Sverige genom att tolka, föreläsa och hålla i kurser om hur det svenska samhället fungerar. Vet själv hur det är att komma ensam till Sverige, som barn. Tidigare utsedd till Årets Nybyggare av Almi.

Romina Rahsepar, 25
Firma Romina Rahsepar, Piteå
Ny, spännande artist som ritar om svenska hiphopkartan. Under artistnamnet Malake, tidigare Rommish, gör hon hiphop med persiska inslag. Skriver och producerar egen musik och har hunnit vara med i två hiphop-grupper, AXA och Romella. Har livespelat på bland annat Filmfestivalen, Manifest On Tour och Pride. Ingår i Go Business Incubator i Piteå.

Maya Umar, 30
Blamorama Games AB, Luleå
Nybildat företag som avknoppats från produktionsbolaget Blamorama. Via mobilspelet Bumi – Next stop Earth skapas miljömedvetna spelare och ett globalt community för att dela idéer som löser miljöproblem och skapar nya innovationer. Vann priset Impact Maker i Venture Cup Nord 2020. ”Bumi” betyder planet på indonesiska och malaysiska, de snabbväxande marknader där spelet lanseras allra först.

Rebecka Österberg, 27, Jonathan Rönnqvist Henriksson, 28
RDY Arena/Qbets Sweden AB, Luleå
Gör det lättare att tävla i e-sport för såväl proffs som nybörjare. Lanserade betaversionen av sin spelplattform mitt i e-sportens kraftiga tillväxt under coronavåren, där spelare från hela världen och på alla nivåer kan spela mot varandra och arrangera tävlingar. Ingår i Arctic Business Incubator.

David Sundvall, 27
Life Cube/Franchise, Luleå
Har tagit fram en prototyp som renar använt vatten från dusch, disk och tvätt på ett billigt vis, för att skapa dricksvatten. Genom att ge fler råd att skaffa sig rent vatten, kan fler människor ta sig ur fattigdom.

Jämtland/Härjedalen

Ruben Ismail Alkhalil, 28
Hydro-mountain/H T Supergreens, Frösön
Jordbruksingenjör som tvingades fly kriget i Syrien. Drev 17 växthus i Syrien enligt 7 000-åriga traditioner. Har nu byggt upp hydroponisk inomhusodling av grönsaker och örter. Utnämnd till Årets unga pionjär i norr 2019.

Elina Norgren, 18, Malin Lassila, 20
Elma Grepen UF, Krokom
Har uppfunnit en effektivare grep för att mocka hästboxar. Grepen har mindre mellanrum mellan ”taggarna” på grepen, vilket gör det lättare att få upp hästens avföring. Mängden spån som följer med avföringen minskar också, vilket minskar kostnader.

Axel Häger, 27
Jord Innovation AB, Frösön
Utvecklar biomaterial som ersätter plast och metall i konsumentprodukter. Ingår i Forest Business Accelerator, ett program dit unga, hållbara företag väljs ut och backas av SCA, IBM, Rise och Bizmaker.

Nyfiken på årets 103 unga idéer?

Ta del av aktuell lista på årets unga företagare och deras innovativa affärsidéer.

Få inspiration av årets nytänkande entreprenörer och läs om företagare som vi har uppmärksammat på vår lista genom åren. 

 

Till aktuell lista

 

Västerbotten

Henrik Domellöf, 24
Trients AB, Umeå
Har skapat en mjukvara som reglerar näringstillförseln till för tidigt födda barn, med världen som marknad. Individuellt skräddarsydd näring kan spela en oerhörd roll för att för tidigt födda barn ska överleva och utvecklas utan skador.

Ellen Bergström, 27
Harvest AB, Umeå
Vill förändra hur mat produceras och konsumeras. Bygger en pilotanläggning mitt i Umeå för att producera mat på hållbart vis. Kammade hem 200 000 kronor som vinnare av Uminova Innovations tävling Energy Solution Challenge. Målet är att öppna en mathub i slutet av 2020.

Axel Ljudén, 24, Albin Nyström, 23
Plocka AB, Umeå
Två jägmästarstudenter vid SLU i Umeå blev finalister i Venture Cup med sin affärsidé för att få ut fler människor i bär- och svampskogarna genom att visa var och när svamp och bär växer.

 

Västernorrland

Johanna Johansson, 27
Plantvation AB, Sundsvall
Har utvecklat ett hållbart och automatiserat odlingssystem för skogsplantor. Skogsbolag från hela världen visar intresse för innovationen som anses unik. Ingår i inkubatorn Bizmaker.

William Strandberg, 20
Northern Security AB, Sundsvall
Maskiner och verktyg för två miljarder kronor stjäls årligen på svenska byggarbetsplatser. Northern Security började som UF-företag med en gps-lösning som larmar om utrustning lämnar byggplatsen. Nu har även en rökbomb adderats till skyddet. Ingår i inkubatorn Bizmaker.

Gävleborg

David Waldenbäck, 30
Zutobi AB, Gävle
Utbildningsapp med gamification för körkortsteori som David Waldenbäck utvecklat med sina bröder. Gör det enklare och roligare att ta körkort. Länsvinnare av Skapa-priset 2019 som Framtidens innovatör.

Tuva Heinemann, 19, Amanda Eriksson, 19, Elin Åström, 19
Woods UF, Söderhamn
Designar och tillverkar inredningsdetaljer i trä från trakten. Ett företag i framkant som tar vara på vad den lokala skogen ger. Helt rätt i tiden, med produkter som i slutändan kan komposteras.

Dalarna

Brazer Bozlak, 30
Basta! Urban Italian, Falun/Borlänge/Gävle
Har på dryga tre år byggt ett starkt restaurangvarumärke i Falun, Borlänge och Gävle. Expanderar vidare till Sundsvall med sin största restaurangsatsning hittills, med öppning i slutet av året. Årets företagare i Falun 2019 samt med på listan över 100 mäktigaste personerna i Dalarna 2020.

Madelena Stunis, 29, David Forsberg, 29
Plain Innovations 1618 AB, Kwikk/Mora
Företagets betaltjänst Kwikk ska göra det enklare att sälja på nätet, även direkt via Facebook eller Instagram. Länsvinnare av Skapa-priset i kategorin Framtidens innovatör 2019.

Uppsala län

Mikaela Michou, 26, Matteo Ghetti, 26, Stergios Efes, 29
Nonorank/Nonogroup AB, Uppsala
Bygger 2100-talets sökmotor. Säljer ingen information och spårar aldrig användaren. Allt du gör via sökmotorn är krypterat och användaren kan enkelt ta bort all sin information med ett klick.

Anna Melker, 30
Spit Lab AB, Uppsala
AI-app som via maskininlärning förutspår fertilitet i oregelbundna menscykler. Ger hopp till miljontals ofrivilligt barnlösa kvinnor, med icke-invasiva metoder. På sikt ger lösningen fler möjligheten att bli gravida trots ekonomiska begränsningar.

Västmanland

Keihan Darvishi, 28, Attila Farkas, 26
Proffas i Mälardalen AB, Västerås
Städföretag som grundats av duo med tuff uppväxt, med målet att skapa jobb för andra och göra skillnad i samhället. Fungerar som dörröppnare på arbetsmarknaden och har 20 anställda i dag.

Emma Elofsson Isaksen, 18, Josephine Söderström Varnäs, 18
Renece UF, Västerås
Återanvänder jeanstyg för att tillverka bland annat necessärer. Utsedda till Årets hållbara UF-företag i Västmanland.

Värmland

Mostafa Ismail, 24, Amal Qassim, 25, Yasin Mohamed, 24, Adan Mohamed, 21
Zimify Group AB, Karlstad
Studenter som, via Karlstad Innovation Park, har skapat en app för att universitetsstudenter lättare ska hitta pluggkompisar utan att det baseras på utseende, etnicitet eller religion. Målet är bättre studieresultat och att förebygga utanförskap och psykisk ohälsa. Finalist i entreprenörstävlingen För-Orten 2019.

Ella Johansson, 19, Johanna Brink, 19
Quality Coffee Nordic AB, Kil
Säljer kaffe via idrottsföreningar och skolklasser som vill tjäna pengar. Tidigare utsedda till Årets UF-företag i Värmland och har belönats med Superhjältestipendiet på 250 000 kronor, medan bolaget omvandlats till AB. Har skrivit kontrakt med Löfbergs som samarbetspartner och leverantör.

Örebro län

Siva Arif, 19
Cogo app, Örebro/Lindesberg
Juriststudent vars app inom ett dygn hamnade på topp 20 i hela världen på App store. Främjar fysisk träning genom att registrerad motion ger rabatter, erbjudanden och gratisprodukter hos lokala och nationella företag. Nominerad till Årets innovation 2020 och Årets digitala innovation 2020 i Örebro. Även nominerad till Kompassrosen.

Amanda Mattsson, 21, Lova Svensson, 20
Period Pack Sweden AB, Örebro
Visionen är att mensskydd på toaletter ska bli lika självklart som toalettpapper. Målet är att finnas i hela världen med sin tampongautomat. Länsvinnare av Skapa-priset 2019.

Teddy Löfström, 22
Chainstream AB, Fellingsbro
Utmanar Spotify och övriga musikstreamingaktörer. Bygger på idén att knyta ihop artister med fans på ett smartare vis. Lyssnarna ska även kunna köpa konsertbiljetter och artistprylar via tjänsten.

Angelo da Silveira, 30, Yasaar Biladama, 29
Fugeetex/Diemonde AB, Laxå/Skärholmen
Hypermodernt textilföretag som skissar på en innovativ, klimatsmart on-demand-produktionskedja för att förbättra modeindustrin och samtidigt skapa jobb åt grupper som står långt från arbetsmarknaden. Vill hjälpa svenska modevarumärken att producera på hemmaplan och att skapa nya produkter av sitt svinn.

Stockholms län

Cem Celepli Atci, 28, Roza Azimi, 28
Snaptive/Welia Group AB , Huddinge
Digital kuratorstjänst med målet att förbättra psykisk hälsa hos unga. Började som moderna, enkla kuratorsinsatser via sociala medier-plattformen Snapchat. Har redan avtal med grund- och gymnasieskolor samt med vård- och omsorgskoncernen Curira för att även nå unga på stöd- och omsorgsboenden, familjehem, jourhem och HVB-hem. Läs mer här.

Moa Brännström Ott, 30
Firma Moa Brännström Ott, Årsta
Stjärnsnickare som får Sverige att snickra och tälja på afterwork-event eller på egen hand utifrån någon av hennes böcker. Har även fått inrednings- och designvärlden att dregla över hennes finsnickrade mun- och ögonformade hyllor. Hantverksvurm är ordet.

Umar Chughtai, 30
Skyqraft AB, Spånga
Revolutionerar besiktningen av kraftledningar. Gör processen mer effektiv, säker och hållbar genom att använda sig av drönare som flyger över ledningarna. Med hjälp av maskininlärningsteknik görs en avancerad riskbedömning för risker som lutande master, rost och närliggande träd.

Selah Li, 27,  Jasmin Sabir, 27, Marc van Almkerk, 24
Ellure AB, Hägersten
3D-printat läppstift. Du väljer färg, ser den direkt på dina läppar med en AR-lösning och sedan printas exakt rätt färg på bara en minut. Läppstiften är veganska och anpassade för automation. Deltog i KTH Innovations Brighterprogram där de vann ett New York-kontor.

Anton Trollbäck, 27
All Aboard AB, Stockholm
En digital resebyrå som vill göra det enklare att resa med tåg utomlands. Ett av bolagen som antagits till Stings senaste inkubator- och acceleratorprogram.

Sebastian Haglund El Gaidi, 29
Greenlytics AB, Stockholm
Hjälper energibolag i omställningen till 100 procent förnybara energisystem. Utvecklar verktyg för AI-baserade energiprognoser för exempelvis vindkraft och solenergi. Valdes ut som ett av sju bolag i ABB:s accelerator Industriell AI, där företaget fick pris som bästa bolag i slutet av inkubatorstiden.

Sandra Mobaraki, 26
Byggsandra Consulting Sweden AB, Huddinge
Profil och inspiratör som förnyar och moderniserar byggbranschen. Nominerad till Årets framtidslöfte 2019. Driver Instagramkontot @byggsandra och podden The Solskar and Mobaraki Show, om livet i bygg- och techvärlden.

Ario Alipanah, 26
Lokatt Sports AB, Stockholm
Utvecklar världens första miljövänliga skidhjälm, tillverkad av biobaserade plaster och kompositer. Har valts ut till inkubatorn Sting. Vinnare av Södertälje Science Parks innovationspris.

Molly Ericson, 25
Kavalri Games AB, Stockholm
Studio som utvecklar hästspelet Equestrian. Har redan före lansering över 28 000 följare på Instagram och ett starkt community som väntar på spelet. Har fått in kapital från Goodbye Kansas.

Kelly Richardsson, 28, Lovisa Nilsson, 30
Hello Flow AB, Bromma
Varannan 16–29-åring känner sig stressad, särskilt kvinnor. Här samlas metoderna och verktygen, baserat på bland annat KBT-metoder, för att hjälpa såväl individer som företag att förebygga och hantera stress på ett modernt och nytänkande vis.

Staffan Gabrielsson, 30
Instabox AB, Bromma
När vi handlar allt mer på nätet blir paketköandet flaskhalsen. Instabox låter dig hämta ditt paket när du vill, med en kod, i boxar som installeras i anslutning till mataffärer och andra paketombud. Förutsatt att ditt paket inte är gigantiskt. Finns även i Norge och Danmark, samt har lanserat tjänsten Instabikes – fossilfri hemleverans med cykelbud.

Deqa Abukar, 26
Bling Startup/Blossom House 1 AB, Kista
Samhällspåverkare och en av de drivande krafterna bakom tävlingen För-Orten samt initiativet Womanisa som skapar nya entreprenörer. Brinner för att förbättra förutsättningarna i förorter, särskilt för kvinnor. Läs mer på här.

Rawa Karadaki, 22
Safetly AB, Sundbyberg
Sveriges första app-baserade bevakningsföretag. I appen kan man beställa vakter och ta jobb som vakt. Fick idén när han jobbade som väktare under gymnasietiden. Hade över 100 anställda efter bara två månader.

Lisa Gautier, 30, Mikaela Larsell Ayesa, 24
Hack Your Closet/Future Closets AB, Stockholm
Hållbarhetsvurm ut i fingerspetsarna. Lanserade tidigare en techlösning för att hjälpa secondhandbutiker att enkelt addera digital närvaro och försäljning, för att nå fler kunder. Nya företaget förser kunder över hela landet med personligt utvalda secondhandplagg som hyrs i prenumerationsform. Skickar ut 200 lådor i veckan, efter bara ett år.

Saman Amel, 26, Dag Granath, 27
Atelier Saman Amel AB, Stockholm
Skrädderivarumärket som korats till mäktigast i mode-Sverige 2019 och etablerat sig i Sydkorea. Klär bankdirektörer, rockstjärnor, krögare och ministrar. Har dubblerat sin omsättning varje år sedan starten. Grundat av duo som varit bästisar sedan mellanstadiet då klädintresset redan fanns på plats.

Elin Mignérus, 29
Cathprint AB, Kista
Har designat nya metoder för att producera smarta katetrar i samarbete med svenska och internationella bolag inom medtech-industrin. Backas av Almi Invest, Vinnova och EIT Health. Har tidigare deltagit i Sting Business Accelerator. Belönad med Skapa-priset för sin trådsmala engångskateter som mäter tryck och volym i hjärtat.

Anisa Nordén, 26, Jenny Eckerud, 25
Nature Hommage Handelsbolag, Stockholm
Innovativt klädföretag som gör träningsplagg av nylon från fisknät som samlats in från havet. Via varje sålt plagg återvinns 80 plastflaskor.

Dino Todorovic, 28
Vembla/Vembali AB, Stockholm
Uttagen som ett av åtta bolag bland 200 sökande till foodtech-programmet Bloomer Accelerator 2020 i Norrskens lokaler, med Coop som backare. Skapar en digital plattform med ett stort urval av hållbara livsmedel, läkemedel och husgeråd från lokala handlare. Fick in 3,2 nya miljoner före sommaren, från en finsk livsmedelsentreprenör.

Amy Aanen, 28
Olivia/Menohealth AB, Stockholm
Digital guide genom klimakteriet. Via appen Olivia kan kvinnor få guidning för att bättre förstå och lära sig om klimakteriet. Appen låter användare följa sina symtom på regelbunden basis och förstå hur de utvecklas över tid. Ger också användare individualiserade tips för att må bättre.

Hedi Kurda, 29
Home Q Technologies AB, Stockholm
Hjälper fastighetsbolag med moderniserad uthyrning. Istället för en manuell, papperstung process sätts uthyrningen på autopilot. Fungerar lite som ett Hemnet för hyresrätter. Cirka 300 000 bostadssökande och flera av landets största fastighetsbolag är anslutna. Finalist i Business Challenge 2019.

Liza Eriksson, 20, Clara Lidman, 20 
RedLocker AB, Stockholm
Vill förändra vardagen för hälften av befolkningen, med sin röda automat som gör det lika normalt att ha tillgång till mensskydd som toapapper, på toaletter utanför hemmet. Startade som UF-företag.


Haisam Mohammed, 23
Uniform/Formuni AB, Brons AB, Hägersten
Uniform är ett nytt svenskt varumärke som tillverkar parfymoljor inspirerade av doften från trapphusen i olika förorter, för att skapa nytt i en traditionstyngd bransch. Driver även den kreativa byrån Brons med fokus på pr, popkultur, design och affärsnytta.

Innocent Mugenga, 29
LQ Learnability, Stockholm
Edtech-tjänst som underlättar självstudier. Vill demokratisera utbildning genom att göra det lika enkelt som att streama musik eller scrolla i sociala medier. Målet är att verktyget ska bygga en lärande kultur inom företag och organisationer. På sikt ligger fokus även på att modernisera skolvärlden.

Shuayb Ibrahim, 25
Eqwitty Solutions AB, Solna
KTH-student som vill hjälpa företag ha koll på sin aktiebok online och i framtiden underlätta uppköp, due diligence och optionsprogram.

Sihaam Masae, 29
Oh Poké Group AB, Oh Vegan AB, Kista
Serieentreprenör som ger oss nyttigare, grönare snabbmat. Grundare av såväl matkedjan Oh Poké som dotterbolaget Oh Vegan som levererar veganska produkter till restauranggrossister med målet att bli landets bästa återförsäljare för vegansk mat. Även grundare av Foodmonster – restaurang, café och delikatessbutik.

Djenifer Dimbu, 26
Tryggrenovering Sverige AB, Skogås
Hjälper bostadsägare med hållbara och energieffektiviserande underhålls- och renoveringsarbete. Förmedlar avtal mellan bostadsägare och företag inom bygg, renovering och förvaltning. Utvecklar även ett verktyg för en miljövänlig och energieffektiv fastighetsförvaltning för små bostadsrättsföreningar.

Thibault Helle, 26, Ramtin Massoumzadeh, 25
Cubicmeter/Labtrino AB, Stockholm
Banbrytande, patenterad mätteknik för vattenförbrukning och läckagedetektion i bostäder, framtagen av studenter vid KTH. Mätaren kan monteras utanpå vattenrören, vilket gör rörläggare och dyra installationer överflödiga. Individuell mätning gör samtidigt att vi slösar mindre på vattnet.

Hany Hourieh, 27
The Social Few, Stockholm
Datadriven tillväxtbyrå som hjälper myndigheter, organisationer och börsnoterade bolag att framtidssäkra sig, ett arbete som accelererat rejält under covid19. Gör mätningar och analyser av medarbetare, ledare och målgrupper samt skapar målgruppsanpassade strategier för olika typer av organisationer. Läs mer här.

Imane Asry, 26
Firma Imane Asry, Enskede
Ekonom, prisbelönt modeprofil och normbrytare som normaliserar hijaben, sjalen, i mode-Sverige bland annat via sitt Instagramkonto Fashion with faith. Drivs av att krossa stereotyper och fick nyss pris för Sveriges bästa look, på Elle-galan.

Gotland

Simon Kanellos, 30
Ö-chips/Lukanellos Gruppen AB, Visby
Miljövänlig chipsproduktion med potatis från Gotlandsgårdar, odlad utan bekämpningsmedel. Produktionen drivs med energi från ett eget vindkraftverk. Bolaget ingår i Science Park Gotland.

Evelina Johansson, 19, Mirjam Nordin, 19, Edvin Vijnja, 18
Animatching UF, Visby
En app som underlättar avling – varje djur har en profil med stamtavla, ras och preferenser. Utifrån det matchas djuren ihop. Husse och matte kan till och med "swipa". Korad till Årets innovation och tävlar i SM i Ung Företagsamhet.

Södermanland

Johannes Kloth Christensen, 21
Fjärran Equipment AB /J.Kloth of Sweden AB, Gnesta
Nya friluftsvarumärket Fjärran of Sweden har skapat ett portabelt vattenreningssystem som gör det enkelt att skaffa dricksvatten i naturen. För friluftsliv, militär och naturkatastrofer. Länsvinnare av Skapa-priset 2019, som framtidens innovatör.

Rebecka Fredriksson, 23
Mediahouse by RF AB, Ålberga
Driver Sveriges enda mediebolag inom ridsport, där hon nischar sig mot att hjälpa företag att marknadsföra sig i branschen samt mot ridprofiler som tjänar pengar på sina sociala kanaler. Samarbetar med flera stora bolag inom ridsporten.

Madeleine Bardland, 20, Sabina Strandberg, 20
Base Sverige Handelsbolag, Eskilstuna
Vill förändra den kroppshets som finns i samhället i dag och vidga idealen. Säljer digitala träningsplaner som är lätta att följa och förstå, som samtidigt fokuserar på hur du mår, inte hur du ser ut.

Ida Norström, 22
Energy Effective Solutions Mälardalen AB, Mariefred
Erbjuder eltjänster med fokus på energieffektivitet. Startade som UF-företag och kammade hem stipendiet Från UF till AB 2019.

Östergötland

Andreas Kihlman Ribeiro, 28
Pantanova AB, Linköping
Papperskorgar har sett likadana ut länge. En ny variant ska locka oss att panta skräp, precis som burkar och tomglas. Har uppmärksammats av Dagens Industri för sin interaktiva papperskorg som provats i Linköping och Norrköping. Den som slänger skräp belönas med digitala rabattkuponger.

Arash Yazdankhah, 26, Abbas Salami, 27, George Abo Al Ahad, 29
AGEA Group AB
Norrköping Framgångsrikt it- och konsultbolag som bistår med digitalisering, utveckling och problemlösning och skapar alltifrån hemsidor och appar till AI-verktyg.

Johanna Olsson, 19, Noah Lindgren 19, Pontus Lindgren, 19, Ellen Jörman, 19, Cornelia Windisch-Tesell, 19
Tvättika UF, Norrköping Har utvecklat ett gammalt husmorsknep till en miljövänlig produkt – ett sköljmedelsubstitut baserat på ättika som både verkar mot fläckar, illaluktande kläder och smutsiga tvättmaskiner. Tog sig till SM i UF-företagande.

Hamza Mostafa, 22, Hamza Hussein, 23, Ayub Ali, 24 Podhem AB, Linköping
Tre barndomsvänner tar sig an bostadsbristen i Sverige, via attefallshus. Villaägare arrenderar ut en del av sin tomt, Podhem sköter resten. Hamza Mostafa har utsetts till Årets unga förebild 2019, Årets mångfaldsinspiratör 2019 och fått ledarskapspriset Kompassrosen. Hans initiativ Life2mothers minskar mödradödligheten i Somalia, han står bakom Linköpings största poesitävling och sitter i Röda Korsets ungdomsförbundsstyrelse.

Kronobergs län

Hans Klintéd, 28
Norrvidinge of Sweden/Norvus AB, Rottne
Tillverkar och säljer gravstensfundament av återvunnen plast från svensk bilindustri. Höjer säkerheten på landets kyrkogårdar och förbättrar arbetsmiljön eftersom produktens design gör att massorna som redan finns på plats används som tyngd. Backas av Almi.

André Francois, 29
Happy at Work/Interactive Happiness Survey AB, Växjö
Har skapat ett digitalt verktyg för att mäta medarbetarnas trivsel och stressnivå, som kammat hem innovationsstöd av Almi. Finalist i Comet Competition, världens största tävling för så kallade SAAS-bolag (software as a service – mjukvara som tjänst). Har nu över 10 000 användare i 24 länder, med ett partnerskap med Microsoft i hamn.

Nyfiken på årets 103 unga idéer?

Ta del av aktuell lista på årets unga företagare och deras innovativa affärsidéer.

Få inspiration av årets nytänkande entreprenörer och läs om företagare som vi har uppmärksammat på vår lista genom åren. 

 

Till aktuell lista

 

Kalmar län

Olle Sandberg, 27, Tobias Göransson, 25
Corlin Eyewear AB, Kalmar
Vill bli alla modeälskares favorit när det gäller solglasögon. Är på god väg, tack vare smart marknadsföring via Instagram-influencers. Det hela började med en marknadsföringsplan, innan en produkt ens var inringad.

Cornelia Grundström, 27
Cornelias Balance/Hälsobolaget Balance Scandinavia AB, Västervik
Hälsosammare hemester – företagets instruktörer lär ut nybörjaryoga på över 50 av Sveriges campingar och resorts. Vill bli Skandinaviens ledande hälsoleverantör, med framtida expansion till gymbranschen

Jönköpings län

Karolina Malmlöv, 29
Sellamigo AB, Jönköping
Ett globalt system för att förhindra stölder av hästsadlar. Världsunik global digital tjänst som motverkar stölder av sadlar till hästar. Belönad med Skapa-priset i kategorin Årets innovatör i Sverige i höstas.

Jan-Philipp Arps, 29
Employchain/Blockchain X AB, Jönköping
Employchain är appen som ersätter skriftliga cv:n och traditionella jobbannonser genom korta, relevanta profiler och jobbannonser. Använder blockchain-teknik för att säkerställa trovärdigheten i kandidaters profil och underlätta jobbsökande internationellt.

Halland

Jonatan Persson, 20
Helios Innovations AB, Halmstad
Redan i tvåan på gymnasiet startade han företag baserat på sin uppfinning: en avsaltningsmaskin som renar havsvatten med restvärme från industrier. Vann Göran Bredinger-stipendiet 2019, Anders Wall-stipendiet 2019 och var länsvinnare av Skapa-priset 2019 i kategorin Framtidens innovatör. Läs mer här.

Västra Götaland

Alice Moradian, 24
Earth Bite Sweden AB, Vegby
Började med en vision om att veganisera snacksvärlden. Vann pris på Entreprenörsgalan Sverige samt utsågs till Årets student på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Har i dag vidgat målet till att hjälpa människor till bättre mental balans och kognitiv hälsa.

Johanna Nissén Karlsson, 27, Eric Henriksson Martí, 25, Gustav Larsson-Utas, 25
Vividye AB, Göteborg
Nystartat Chalmersföretag som vill förändra textilindustrin med en ny, miljövänlig teknologi för att färga av och på kläder för att ge dem nytt liv. Vinnare av H&M och ELLE Conscious Award 2020. Ingår i Chalmers Ventures. Belönade med Åforsk entreprenörsstipendium 2020. Läs mer här.

Lukong Pius Nyuykonge, 29
Make It Green Solutions AB, Svenljunga
Cleantechbolag som vill förbättra livet för människor på landsbygden i utvecklingsländer. Har studerat förnyelsebar energi på Högskolan i Halmstad och utvecklat en spis som ger energi och varm mat samtidigt som den producerar biokol som kan göda jorden och rena vattnet. Med på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens årliga 100-lista över hållbara initiativ.

Kevin Walian, 24, Viktor Skoglund, 24
Scaffcalc AB, Mölndal
Kraftiga vindar är ett växande problem för bygg-Sverige och världen. När en ställning blåste omkull på en skolgård i Göteborg fick duon nog. Deras webbaserade program beräknar nu säkerheten för byggnadsställningar på ett ögonblick. Med en investering från Chalmers Ventures har de fått en rivstart. Redan under testfasen uppvaktades de av 32 bolag.

Elin Tornblad, 28, Pontus Törnqvist, 25
Potato Plastic/Elpoalma AB, Göteborg
En plastgaffel används kanske bara en kvart men kan ta hundratals år för naturen att bryta ned. En svensk uppfinning baserad på potatis blir ett miljövänligare alternativ, när plast i engångsprodukter förbjuds 2021.

Ludvig Gee, 30
Oterlu AI AB, Göteborg
Förhindrar trakasserier online med hjälp av AI. Ingår i Chalmers Ventures acceleratorprogram. Finalist i Venture Cup 2020.

Malin Fredriksson, 29 Cirkelbyrån AB, Lerum/Stockholm
Prenumerationstjänst för ekologiska barnkläder. När barnet växt ur sina kläder skickar kunden tillbaka kläderna, som används vidare av nästa prenumerant.

Alexandra Kettil, 26
Equilly AB, Göteborg
Veterinärkostnaden för hästar är 1,7 miljarder kronor per år i Sverige. Skador på grund av en felsittande sadel kan nu minskas med en liten matta som läggs mellan sadeln och hästens rygg, som skickar information till en app som visar belastningen.

Tobias Goldman, 28, Niklas Ohlsson, 27
Detecht Technologies AB, Göteborg
Nödlarm för motorcyklister, i mobilen. Via rörelsesensorer uppfattar mobilen när en olycka sker och skickar ett nödlarm till 112. Med på IVA:s 100-lista över hållbara bolag med potential att förbättra världen. Har fått in 3,8 miljoner från Almi Invest, Chalmers Ventures och ATM Capital. Lyckades få betalande användare i över tio länder på mindre än en månad.

Benjamin Lillandt, 30
GC Insider/Devkittens AB, Göteborg
Via företagets plattform ska spelutvecklare och e-sportare lättare hitta varandra och samarbeta i ett yrkesmässigt nätverk. Ska samarbeta med evenemangsarrangörer världen över. Alumniföretag från The Game Incubator i Göteborg.

Anton Fast, 28, Simon Geldner, 27
Ophena AB, Göteborg
Världens första magnetiska stigbygel är här, framvuxen ur Chalmers entreprenörsskola. Gör att ryttare slipper fastna med foten och släpas efter hästen, om de faller. Har redan kunder i över 50 länder med Frankrike, Tyskland och USA som största marknader.

Isac Kärrman, 26, Erik Berggren, 29, Karl Bäckström, 25, Johan Rådemar, 27
Eneryield AB, Göteborg
Automatiserat verktyg för mer effektiva elnät, genom att upptäcka och minska störningar. Har potential att påverka globalt. Har utfört pilotprojekt tillsammans med större elbolag. Korad till Sveriges Impact Maker i Venture Cup 2019. Även vinnare i ABB:s Draknäste. Testar metoder för framtidens elnät med ABB.

Sara Riad, 24, Jonathan Wahlund, 26, Jennifer von der Heydt, 26
Loop-it Swe AB, Göteborg
Gör take away ekologiskt hållbart. Har skapat ett digitalt och cirkulärt system för återvinning av muggar och andra produkter, för restauranger och kaféer. Finalist i Venture Cup Väst 2020. Antagna till Impact Accelerator, fokuserat på hållbara affärsidéer.

Blekinge

Emil Pettersson, 26, Simon Hellgren, 27
Drömuppdraget/Stumbly AB, Karlskrona
Via Drömuppdraget kopplar de ihop studenter och arbetsgivare region för region, för den som vill extraknäcka respektive behöver extrapersonal. Länsfinalist i Skapa-priset i kategorin Framtiden Innovatör.

Karolina Engman, 30
3 Glada Hjärtan AB, Karlskrona
Erbjuder privat hemtjänst. Har vuxit snabbt till att ha cirka 60 anställda. Utnämnd till Gasellföretag för Blekinge-regionen.

Skåne

Oliver Titikic, 25
Aurix Law Project Finance Handelsbolag, Lund/Helsingborg
Juriststudent som mött miljardbolaget Red Bull i rätten – och vunnit. Hans juristbyrå Aurix har redan ett tiotal anställda och växer konstant. Vill modernisera en traditionell bransch och bryta normer. Juridiken ska inte vara en klassfråga, alla ska ha råd med juridisk hjälp. Driver även varumärkesbyrån Hopi Minds och produktionsbyrån Zmile. Läs mer här.

Naima Bashir, 25, Naima Ali, 22
Sakina Magazine, Malmö
Ungt varumärke skapat av och för muslimska kvinnor i Skandinavien. Skapar innehåll med unga kreativa muslimska tjejer i sin digitala tidning, som har två år på nacken. Speglar en mångfald av identiteter och perspektiv som annars sällan får utrymme i dagens media.

Petronella Gustafsson, 26
Progress Me AB, Malmö
Led själv av en ätstörning i många år. Såg då det stora glapp som finns mellan primär- och specialistvården. Jobbar nu för att digitalisera metoder framtagna av KBT-terapeuter och psykologer, för att fler ska få hjälp. Finalist i Business Challenge 2019 och backas av Vinnova.

Kamar Kabani, 27
Swedish College of Technical Science, Helsingborg
Har startat distansutbildning med webbdesignkurser för unga i Syrien som lever under svåra förhållanden. Hennes mål är att skapa en utbildningsmodell som fungerar när rekonstruktionen av landet kan börja.

Sofie Woge, 30
Tendo AB, Lund
Robothandske som hjälper människor att få tillbaka funktion i händerna så att de klarar vardagshandlingar som att äta och dricka själv men även livsförhöjande aktiviteter som att måla. Styrs med smarta sensorer som förstår vad användaren vill göra. Idén föddes under ett besök hos Nasa. Korad till Europas bästa robotstartup 2019.

Erik Rask, 29
Medbeat Sweden AB, Lund
Har skapat en EKG-apparat för att upptäcka rubbningar i hjärtrytmen hos barn och vuxna. Mätaren är inte större än en handflata och patienten kan själv följa sin EKG-information och föra över den till sjukhuset via en app.

Azddin Benberkan, 26
Quickbutik AB, Helsingborg
Underlättar livet för e-handlare. Jobbade som systemutvecklare som 14-åring och startade en e-handelsplattform som 21-åring. Varje månad öppnas nu flera hundra små nätbutiker via företagets plattform. Nominerad till Årets framtidsföretagare samt Årets grundare 2020.

Anna von Groß, 19, Elise Lindow, 19, Josephine Daly-Tempelaar, 19
Rawstraw AB, Höllviken
Gör sugrör av svensk råhalm. Började som UF-företag som korades till Årets UF-företag först i Skåne, sedan i hela Sverige och som till sist blev fyra i hela Europa. Nu har de omvandlat bolaget till AB.

Daniel Wisenhoff, 26
Debricked AB, Malmö
Började som ett forskningsprojekt om att stoppa hackerattacker med hjälp av AI. Numera ett cybersäkerhetsföretag som Almi Invest och LU Holding investerat i.

Aatu Keränen, 25
Rad Drone, Bjärred/Malmö
Står för övervakning och kartläggning med hjälp av drönare. Hjälper myndigheter, institutioner och företag att bevisa att de håller sig inom tillåtna strålningsnivåer, samtidigt som personal undviker strålningsexponering. Ingår i LU Innovations, har väckt intresse hos Försvarets materielverk, utfört testflygningar åt Barsebäck samt antagits till UNOPS Global Innovation Challenge bland totalt 28 bolag i världen.

Frida McCabe, 27, Linn Wrangmark, 29
Medow AB, Lund
Har utvecklat ett IV-armband för fixering av intravenösa slangar. Ersätter tejpbitar som ofta lossnar eller irriterar huden. Lanserar produkten i både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten i början av 2021. Länsvinnare av Skapa-priset 2019 som framtidens innovatör.

Kotada Yonus, 29
Almedina Kommunikation AB, Malmö
Driver den arabiskspråkiga nyhetstjänsten Aktarr i Malmö som även satsar på att bygga upp verksamhet i Stockholm och jobba med rekryteringsfrågor.

Så här gjorde vi listan


Tidningen Företagaren publicerar för femte året i rad 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 30 år.

Syftet med listan är att lyfta fram förebilder som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd. Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin entreprenörsbana och i urvalsprocessen lägger vi därför större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen. Listan speglar den entreprenörskraft som finns i hela landet – och 103 unga idéer inkluderar företagare i samtliga län.

Arbetet och researchen har pågått under våren och sommaren 2020. Liksom i fjol sammanställs listan som ett samarbete mellan Företagarna och Almi Företagspartner. Almi ägs av staten och erbjuder lån och affärsutveckling till svenska entreprenörer. Bolaget har 16 regionala dotterbolag som har bidragit med värdefulla insikter och nomineringar till listan.

I urvalsprocessen ingår också Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet.


Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna