För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Hon hjälper ”Greta-generationen” skapa drömjobb

Hon är en rutinerad radioräv, leder hälsocamps och gör poddar som lyfter Norrbotten. Hon modererar event och driver pilotprojekt som hjälper ”Greta-generationen” att skapa sina drömjobb. Malin Winberg är lika delar motor och sol.
Publicerad 3 sep 2020
Malin Winberg från Luleå är en av årets omslagsprofiler på Tidningen Företagarens årliga 103-lista. Foto: Evelina Carborn.

När Luleåborna röstade fram Folkets Företagare 2019 valde de Malin Winberg. Det är ett pris som går till någon som genom sitt företagande gjort skillnad för Luleborna, som gjort kommunen till en bättre plats att leva i och som är en förebild för andra företagare.

– Det känns som Jerringpriset. Det var en stor känslostorm att vinna priset. Det gav dessutom stora bokningar, berättar Malin Winberg.

Som en modern mångsysslare arbetar hon med moderators- och konferencieruppdrag över hela landet. Hon utbildar inom entreprenörskap, storytelling, kreativitet, träning och hälsa. Hon är radiojournalist i grunden samt utbildad personlig tränare och gruppträningsinstruktör.

”Det är så inspirerande och häftigt med den här ’Greta-generationen’. Vi behöver hjälpa dem att kanalisera sina stora ambitioner och fortfarande må bra”

Snart har det gått sex månader sedan alla hennes uppdrag över en natt bokades om och av, på grund av corona-pandemin.

– Jag kavlade upp ärmarna och inventerade möjliga nya vägar. Det fanns tuffa lägen när jag behövde få pausa och gråta, för att sedan samla kraft framåt.

Just som hon funderade på att söka extrajobb kom förfrågningar om onlineversioner av event, föreläsningar och workshops.

– Jag har sänt live i nio–tio år och har en kunskap som många behöver nu. De senaste månaderna har jag utvecklats i rekordfart. Jag har vågat satsa på digitala tjänster och min telefon har ringt nästan varje dag om nya uppdrag. Nästan för bra för att vara sant, säger Malin Winberg som tog hjälp av en ny mentor och coach, Annika Klefsjö, expert på ledarskap, förändringsarbete och krishantering.

Att vara en motor för sin bygd är en röd tråd i Malin Winbergs olika uppdrag. Ett exempel är samarbetet med Ung Företagsamhet Norrbotten, där hon varit konferencier för UF-mässan, föreläst för elever och programlett digitala event.

– Fler och fler som driver UF-företag vill motverka mobbning, rasism eller jobba för något annat som är större än de själva. Det är så inspirerande och häftigt med den här ”Greta-generationen”. Vi behöver hjälpa dem att kanalisera sina stora ambitioner och fortfarande må bra. Och vad händer med alla företagsidéer efter skolan?

Malin Winberg är även ordförande för den nya, ideella föreningen Passionista vars mål är att få unga att förverkliga drömmar, med teknik och digitala verktyg som viktiga förutsättningar. Först i Norrbotten, sedan i hela Sverige.

– Gillar du ridning och dataspel? Okej, vad kan du skapa för jobb eller tjänst av det? Fler ska våga satsa på sina passioner och skapa sina drömjobb. Vi utmanar ordet 'anställningsbar' och skapar framtidens arbetsmarknad. Visionen är stor, med allt ifrån mentorskap, föreläsningar och utbildningar till digitala och fysiska mötesplatser samt coworkingställen.

Via sin podd Drivkraftspodden lyfter Malin Winberg förebilder runt om i Norrbotten. Alltifrån kreativa entreprenörer och kloka chefer till idrottsprofiler, musiker och eldsjälar. Hon har även precis valts ut som stipendiat av Norrbotten Business Support, med Företagarna Norrbotten, Facebook Luleå och Norrbottens Handelskammare som avsändare.

– Det ger mig mer muskler att fortsätta att lyfta andra människor och utveckla mitt företag för framtiden.

Fler nyheter från Företagarna