För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

"Entreprenörer är ”rockstars” för unga"

Kamjar Hajabdolahi, serieentreprenör och grundare av BLQ Invest förklarar varför många vill satsa på en karriär som företagare.
Publicerad 3 sep 2020

Företagarens 103-lista visar att det bubblar i hela landet. Varför väljer många unga entreprenörskap som en väg att förändra?

– Historiskt har vi skolats till att vara goda anställda medan entreprenörskap varit stigmatiserat. Under det senaste decenniet har Sverige blivit en perfekt testmarknad för innovation och skapat flera unicorns. Många av dem har påverkat samhället och är ”rock stars” för unga, vilket får fler att välja entreprenörskap för att förändra.

Vilka trender ser du kring ungt företagande?

– Mark Zuckerberg-stereotypen som sitter i ett garage ena dagen och är miljardär den nästa har urholkat innebörden av att vara entreprenör. Den starkaste trenden nu är att företagande ses som en livsstil som kräver blod, svett och tårar. Det tilltalar många unga eftersom deras lösningar har ett högre syfte än att tjäna pengar.

Vad kan samhället göra för att utveckla den kraften?

– Sverige har sedan 1850 varit med och byggt de största industrierna i världen. En nyckel har varit god tillgång till utbildning. Världen har förändrats och våra stora industrier kan inte längre konkurrera. Jag tror att vi behöver plattformar där vi tidigt introducerar startups, industrier och utbildning för varandra.

Fler nyheter från Företagarna