För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Hon hittar nya stjärnor i Sveriges Silicon Valley

Ända sedan barnsben har Deqa Abukar sett sin mamma driva företag, först i Somalia, sedan i Sverige. I dag är hon motorn bakom nya företag i förorter, via Bling Startup.
Publicerad 3 sep 2020
Deqa Abukar är en av årets omslagsprofiler på Tidningen Företagarens årliga 103-lista. Foto: Evelina Carborn.

– Det är jättebra om vi hjälper någon som blir en unicorn, men den lokala kioskägaren bidrar också.

I Kista i norra Stockholm trängs it-bolag i vad som kallats Sveriges Silicon Valley. Där i coworkinghubben Helio hjälper Bling Startup hundratals nya entreprenörer att starta eller vässa bolag.

– I fjol fick vi in 500 idéer och cirka 200 av dem tog steget vidare i vår inkubator, berättar Deqa Abukar.

”Mamma åkte på affärsresor och jobbade alla dagar utom söndagar. Företagande har alltid varit en självklar väg för mig. Jag har sett det på nära håll.”

För sex år sedan grundade hon Bling Startup tillsammans med vännen Adnan Yousuf. I dag jobbar även kollegan Amal Said med att backa nya, potentiella företagare. För Deqa Abukars del hade flyttlasset just gått från Malmö till huvudstaden, där hon såg en tydligare segregation.

– Jag var redan engagerad i sociala frågor, brann för att förbättra samhället. Jag ser tusen problem och tusen lösningar, konstaterar Deqa Abukar som har business i blodet.

Mamma och bägge mostrar har drivit företag så länge hon kan minnas, precis som mormor.

– Mamma åkte på affärsresor och jobbade alla dagar utom söndagar. Företagande har alltid varit en självklar väg för mig. Jag har sett det på nära håll.

Som sjuåring flyttade Deqa Abukar från Somalia till Sverige med familjen. Innan det första året var slut var hennes mamma igång med ett företag i nya hemstaden Malmö.

– Mamma drev en kosmetikbutik i Somalia. Det startade hon här också. Vi blev snabbt en del av samhället tack vare företaget.

Med den bakgrunden insåg Deqa Abukar att företagande kan vara ett demokratiskt verktyg. Så föddes Bling Startup som i dag har över 300 medlemmar och backas av såväl Vinnova som Tillväxtverket.

– Det finns en skev bild av entreprenörskap. Vi behöver bredda bilden, visa fler förebilder och inspirera. Det är steg 1 i vår verksamhet via föreläsningar och nätverksträffar, ofta i digital form.

Steg 2 i Bling Startup handlar om idéutveckling och personlig utveckling, att ge verktyg och coachning för att ringa in mål. Steg 3 är Blings inkubator medan steg 4 handlar om att underlätta investeringar.

– Det finns många hinder för dem vi möter. Den största utmaningen är investeringar. Kapital kommer inte in i förorten. Vi blir en brygga där, en mellanhand mellan investerare och entreprenörer så att fler kan skala upp sina idéer. Vi har kontakt med bland andra Backing Minds och Unconventional Ventures, berättar Deqa Abukar.

Sedan 2019 pågår också initiativet Womanisa som uppmuntrar företagsamma kvinnor.

– Vi har sett till att synas på otraditionella ställen, alltifrån öppna förskolan till tjejgrupper för 13–18-åringar. Jag startade själv e-handel under min föräldraledighet och vet att det finns många idéer som kan förverkligas med rätt uppmuntran.

I fjol hade Blings entreprenörstävling För-Orten premiär med 290 tävlande idéer. Under 2021 blir tävlingen nationell. Deqa Abukar nämner två intressanta bolag som tagit avstamp i Bling Startup:

* Conpetence – en plattform där man kan enkelt och snabbt kan nå specialister och experter via videosamtal.

* Safetly – ett appbaserat, auktoriserat bevakningsföretag som matchar vakter med företag.

– Deras framtidspotential är stor, särskilt om fler investerare spanar bredare än i dag, konstaterar Deqa Abukar.

Fler nyheter från Företagarna