För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Säkra dina affärer med offentlig upphandling

Experten Oscar Axelsson från Visma Commerce ger 6 handfasta tips om hur du drar nytta av offentlig upphandling i osäkra tider.
Det är tryggt att göra affärer med offentlig sektor då de inte påverkas av låg- eller högkonjunktur på samma sätt som den privata marknaden menar experten. Foto: Shutterstock

- I osäkra tider kan du som småföretagare dra stor nytta av att delta i offentlig upphandling. Offentlig sektor fortsätter att göra sina inköp som planerat och du som leverantör har mycket att vinna på att bevaka och delta i upphandlingar som är relevanta just för dig, säger Oscar Axelsson, expert proaktiv försäljning offentlig sektor på Visma Commerce.

oscar visma.jpgLånga kontraktstider, säker betalning och många affärsmöjligheter, så kan affärer med offentlig sektor beskrivas. I dag görs det cirka 18 000 offentliga upphandlingar och den offentliga affären omsätter omkring 700 miljarder kronor i Sverige per år.

- Det finns alltså många goda affärsmöjligheter för dig som leverantör. Det är tryggt att göra affärer med offentlig sektor då de inte påverkas av låg- eller högkonjunktur på samma sätt som den privata marknaden. 

Offentlig sektor möjligheternas marknad 

Offentlig sektor kan ses som möjligheternas marknad. Oscar Axelsson tipsar om att  det första du som småföretagare kan göra är att börja bevaka upphandlingar som är relevanta just i din bransch. Därefter väljer du ut rätt upphandlingar att delta i. Om du förstår den offentliga marknaden och vad som efterfrågas har du större chans att vinna upphandlingar, menar han.

- I dag ser jag många företag som lyckas tänka nytt och många företag och myndigheter blir allt flitigare på att ta en tidig dialog i den offentliga upphandlingen, säger Oscar Axelsson som ger sina bästa tips här nedanför:

6 handfasta tips

Innan du kommer i gång med affärer med offentlig sektor, tänk på att:

1.Börja enkelt

Börja smått och koncentrera dig på en affär som du vet att du klarar av utan problem. Myndigheter värdesätter trygga affärer, så börja i liten skala om du inte är en stor och känd aktör. Det är lättare att vinna ett mindre kontrakt.

2. Kartlägg din marknad

Förstå din marknad och dess utmaningar, prioritera rätt affärsmöjligheter och tänk långsiktigt. Analys är en nyckelfaktor för att lyckas med upphandlingsarbetet.

3. Bevaka upphandlingar som är relevanta för din bransch

Genom att använda en bevakningstjänst kan du snabbt och enkelt se vilka upphandlingar som är aktuella just för dig och din bransch och region.

Med en bevakningstjänst får du information om relevanta upphandlingar och kan snabbt fatta ett beslut om ni ska delta i upphandlingen eller inte. 

4. Prata med upphandlaren

Våga ta en tidig dialog med upphandlande myndighet och ge konkreta förslag om hur en lyckad upphandling ska utformas.

Hjälp upphandlaren att köpa rätt och förstå sina behov. Tänk på att boka mötet i god tid innan avtalet går ut och innan den nya upphandlingen annonseras ut på nytt. 

5. Skapa en effektiv anbudsprocess

En väl genomförd marknadsanalys skapar också grunden för en lyckad anbudsprocess. För att lyckas med sitt anbudsarbete är det viktigt att planera.

Om man är proaktiv i sitt anbudsarbete så skriver man bättre anbud vilket både spar tid och pengar. Ett väl genomfört grundarbete ökar dina chanser att vinna upphandlingen. 

6. Lär av vinnarna

Du kommer inte att vinna varenda upphandling, men du kan lära dig något i varenda en. Efter att upphandlingen avslutats, begär ut det vinnande anbudet och kolla varför det vara bättre än ditt.

Var texten bättre formulerad än min? Hade konkurrenterna ett smartare erbjudande än mitt? Eller var mitt pris för högt? Ta med dig dessa lärdomar till nästa upphandling.

 

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.