För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Att välja mellan aktiebolag och enskild firma

Många nya företagare funderar på vilken företagsform som är bäst. Ofta står valet mellan aktiebolag och enskild firma. Här reder vi ut skillnaden.

När ska man välja aktiebolag och när ska man välja enskild firma? Bägge företagsformer är förstås möjliga att starta med, men det finns skillnader som gör att det i vissa fall är bättre att välja den ena eller andra. Karin Berggren, som är jurist på Företagarna och kommer i kontakt med många småföretagare, sammanfattar det så här: 

– Många börjar med en enskild firma och byter företagsform till aktiebolag när verksamheten blir större. Som tumregel brukar gälla att du ska ha aktiebolag när du tar stora risker i företaget, har anställda, planerar att ta in flera delägare eller tjänar mycket pengar på ditt företagande.

Vi kan titta lite närmare på skillnaden mellan just aktiebolag och enskild firma. Det finns för- och nackdelar med båda dessa former som är värda att känna till. 

Test: Aktiebolag eller enskild firma?

Risktagande skiljer åt

En viktig skillnad är graden av risktagande för dig som privatperson. Aktiebolag är en juridisk person. Det innebär att du får något som kan liknas vid en vallgrav mellan företagets ekonomi och din egen. Följer du alla regler, och inte på något sätt har gått i borgen för ditt företags skulder, har du heller inget personligt betalningsansvar för bolagets skulder.  

Om du istället har en enskild firma är det du som fysisk person som är företaget. Det innebär att företagets skulder är dina skulder. Särskilt avgörande blir denna skillnad om du har anställda. Du som privatperson är då på sätt och vis ansvarig för dina anställda. Därför brukar man inte i första hand rekommendera enskild firma till den som vill anställa i bolaget.  

Se video:  Så riskfyllt är det med anställda i enskild firma

Enkelt att komma igång

Har du en enskild firma är det särskilt viktigt att du begränsar ditt företags risker genom att teckna en företagsförsäkring.  Det finns också skillnader mellan aktiebolag och enskild firma när det gäller årsbokslut, räkenskapsår och kraven på redovisning 

Enskild firma och aktiebolag är båda enkla att registrera. Du gör det på verksamt.se. Enskild firma är allra enklast att komma igång med, du behöver bara göra en skatte- och avgiftsanmälan och bli registrerad för moms. Köper du ett nybildat aktiebolag krävs vissa omregistreringar. Bildar du ett nytt aktiebolag behöver du utföra en del administration och registreringar. 

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.