För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Philip Malek och Anton Samuelsson är Årets Företagare i Skövde

Publicerad 23 jan 2024
Philip Malek och Anton Samuelsson, som driver Bahnhof Collaborative Workspace AB, är Årets Företagare i Skövde. Vi bad dem berätta om sitt företag, sina framgångsfaktorer och framtidsvisioner.

Vad var det som fick er att bli företagare?

– Att bli företagare är ett beslut som ofta väcks av en djup önskan att uppnå oberoende och att bli sin egen lyckas smed. För många är det en inre drivkraft som föder tanken på att starta och driva sitt eget företag. Tanken på oberoende spelar en central roll i beslutet att bli företagare. Att kunna fatta egna beslut utan att vara bunden av andras regler och hierarkier är lockande för många. Friheten att forma sin egen arbetsdag, bestämma över företagets riktning och ha kontroll över beslut är faktorer som inspirerar till att ta steget in i företagarlivet. Att vara sin egen lyckas smed är en kraftfull motivation som driver många entreprenörer. Att kunna skapa och utveckla något eget ger en känsla av prestation och stolthet. Möjligheten att forma sin egen framgång och se resultaten av sitt hårda arbete är en kraftfull motivationsfaktor.

Vad gör ni på ert företag?

– Bahnhof cowork ligger i Skövde stationshus och är skapat för dig som söker flexibla hyreskontrakt, delade kontorslösningar både för affärens och arbetsglädjens skull. Hos oss står service i fokus och för oss handlar service först och främst om att lära känna våra medlemmar och skapa mänskliga möten. Förutom vår personliga service är det vårt oslagbara läge, vårt öga för design och inredning men framförallt våra medlemmar som formar vår atmosfär. Bahnhof är en plats där nya idéer föds och nätverk flätas samman. Här bygger vi tillsammans en positiv kultur där människor och företag trivs, växer och når sin fulla potential. Bahnhof har två coworkanläggningar i Skaraborg med totalt 4 000 m² kontor, konferens och coworking space. Vi skapar lyckade möten helt enkelt!


Vad är det ni gör som sticker ut från mängden och gör er unika?

– Vi tror att framtidens sätt att resa är genom att vara rälsbunden och med vårt läge i Skövde tågstation mellan Stockholm och Göteborg så skapar vi en unik mötesplats för resande affärsmänniskor. Vi lägger stor vikt vid det hållbara som är centralt för hela vår verksamhet och börjar med möblerna och slutar med kaffet. På Bahnhof är vi en viktig arbetsfamilj och hos oss och i våra lokaler har det mesta hänt och ägt rum. Medlemmar har blivit tillsammans, nya bolag har skapats, stora visioner har kläckts och människor har fått chansen att utveckla både sig själva och sina kollegor.


Vad i ert företagande gör er mest stolta?

– För oss började Bahnhofresan 2019 när vi gick in i ett ekande tomt stationshus på Resecentrum i Skövde. På den tiden fanns inget på plats förutom stora tomma lokaler som vittnade om ett uttjänt gammalt huvudkontor. Här fanns inte någon av alla de medlemmar som så småningom skulle fylla lokalerna och sprida vår stationsvibe. Inga gäster, inga konferensdeltagare och ingen medarbetare. Och själva visste vi inte heller mycket om varken kontor eller konferensverksamhet. Men två saker visste vi. Vi älskar möten. Och vi älskar människor. Idag är Bahnhof hemvist för drygt 300 medlemmar och det gör oss väldigt stolta.


Berätta om företagets framtidsvisioner.

– Vi strävar efter att bli epicentret för kreativitet och innovation i Skaraborg, där vi förenar skaparkraften för att möjliggöra en plattform som förbättrar arbetsdagarna för alla. Vårt mål är att bli den mest hållbara mötesanläggningen i Sverige, där vi inte bara möjliggör möten utan också inspirerar till positiv förändring och hållbart tänkande. Genom att vara skärningspunkten för skaparkraften i regionen vill vi främja samarbete och idéutbyte för att driva fram innovation och tillväxt. Vi strävar efter att erbjuda en miljö där människor kan blomstra och skapa meningsfulla arbetsdagar. Vår vision sträcker sig bortom bara att vara en mötesplats – vi vill vara en motor för positiv förändring. Genom att fokusera på hållbarhet integrerar vi miljövänliga metoder och processer för att minimera vår påverkan på planeten. Vi tror att en hållbar framtid är möjlig genom att ta ansvar för våra handlingar och inspirera andra att göra detsamma.


Vilket är ert bästa företagartips?  

– Att modigt omfamna nyfikenhet och förändring är nyckeln till att vara företagare. I denna ständigt föränderliga värld är det enda konstanta förändringen. Genom att vara öppen för nya idéer och utmana det bekanta så öppnas dörren till innovation och personlig utveckling är det enda man aldrig blir fullärd i.


På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Hållbar cirkulär inredning är viktigt för oss och genom återanvändning och omgestaltning av möbler så minskar vi resursuttag och avfallsmängder. Det främjar en cirkelekonomi, förlänger produkters livslängd och skickar ett tydligt budskap om ansvarstagande och medveten konsumtion, vilket är avgörande för en mer hållbar framtid.

Juryns motivering

De två grundarna öppnade porten till sitt företag mitt i pandemin våren 2020, en näst intill omöjlig uppgift. Med en urstark tro på projektet och en väl genomtänkt plan ville man skapa en unik skärningspunkt i Skaraborg för skaparkraft, samarbete och oväntade möten, där entreprenörer, affärsänglar och kreatörer kunde blandas i en inspirerande omgivning. Grundkravet var ”Hållbart och lågt klimatavtryck i alla delar”.

För att som var tänkt från början knyta ihop hela Skaraborg, öppnade man även upp en anläggning i Lidköping. Idag 3 år senare förfogar de över 300 anslutna medlemsföretagen över 4.000 m2 med 80 kontor, många konferens och coworkingytor i olika storlekar där man har tillgång till både Lidköping och Skövde för arbete och nätverkande på samma villkor.

 

Fler nyheter från Företagarna