podcast news play företagaren I media förmån faq

Upphandling till frukost i Skövde

Med det passande namnet Insikten på lokalen fick ett 40-tal företagare just insikt i offentlig upphandling när Företagarna Skövde och kommunen bjöd in till träff om hur företag kan bli leverantörer till kommunen.
Publicerad 30 nov 2021
Företagarnas ordförande i Skövde-Tibro, Merlina Poljak-Käll, överlämnade Företagarnas småföretagsvänliga upphandlingspolicy - en tavla med sju handfasta tips hur kommunen kan göra upphandlingar mer småföretagsvänliga - till Tommy som lovade att hänga upp den på lämplig plats på kontoret.

Att bli leverantör till kommunen kan bli en riktigt bra affär för lokala företagare. Skövde kommun upphandlar varor och tjänster för närmare 900 miljoner kr om året. Den totala upphandlingssumman är 1,5-2 miljarder om man räknar in de övriga kommunerna i Skaraborg som Skövde stöttar i upphandlingar.

Kommunen arbetar för ett starkt lokalt näringsliv och har idag avtal med många duktiga lokala företagare. Ambitionen är att ytterligare förbättra relationen mellan näringsliv och kommun, genom att i ännu större utsträckning ge möjlighet för lokala företagare att delta i kommunens upphandlingar.

Företagarnas expert Magnus Johansson inledde morgonens träff med att förklara vad som styr regelverket bakom offentlig upphandling för att ge en bra grund i ämnet. I Skövde kommun görs 15 % av inköpen av småföretag under 50 anställda. Den totala andelen inköp från lokala företag i alla storlekar ligger på 54 %, vilket är i det övre snittet i landet.

Tommy Klang, upphandlingschef i kommunen, berättade hur de arbetar med upphandling och gav tips på hur man kan komma i gång med att lämna anbud.

Efter informationen blev det frågor och flera av upphandlingsenhetens tjänstepersoner var på plats och kunde mingla med intresserade företagare.

Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.