För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Prisvinnare inspirerade på ung nätverksträff

Publicerad 2 dec 2021
Efter en lång tid av digitala möten var det äntligen dags för nätverksträff med Företagarna Young, den del av Företagarnas verksamhet som organiserar unga företagare mellan 18 och 35 år.
Ett femtiotal unga företagare samlades på årets höstträff med Företagarna Young. Foto: Greg Daniel.

Trots att aktiviterna minskat till en följd av pandemin har nätverket vuxit till drygt 1 900 medlemmar, vilket gör Företagarna Young till landets klart störst samling av unga företagare.

Vill visa att fler kan

Faisa Abdi tog plats på scen för att i ett samtal med Företagarnas vd Gunther Mårder berätta om det projekt som gjorde att hon tidigare i år erhöll stipendiet Årets Unga Idé. Med företaget QC Renewable Energy i Borlänge skapar hon belysningslösningar som minskar utsläpp och förbättrar elförsörjningen. Efter flera stora kontrakt med fastighetsägare bidrar QC Renewable till ökad gatubelysning i flera städer i Östafrika.

– För mig är det en ”win-win” att driva företag och bidra till kvinnors ökade trygghet. Priset bekräftar allt hårt arbete och ger motivation till mig och andra unga tjejer som driver eller vill starta företag. Jag vill att fler ska känna att, kan hon, så kan jag, och våga drömma förklarade Faisa.

Stipendiet på 50 000 kronor från Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse har hon en tydlig plan för.

– Vi ska bygga en testanläggning för att testa olika kyllösningar för solenergiprodukter. Och då är det här ett välbehövt tillskott.

Vågar göra det oväntade

Nästa person att ta plats på scen var Saleh Karrani, medgrundare av bemanningsbolaget Miljonbemanning och vinnare av priset Årets Unga Företagare i Stockholms län 2021.

– Många andra bemanningsföretag är väldigt bekväma. Vi tänker utanför boxen och hittar talanger som andra inte hittar. Vi hittar de som lärt sig teknik på egen hand och ändå kan leverera till kunderna, förklarade Saleh som svar på hur de lyckats i en konkurrensutsatt bransch.

Att prioritera personliga egenskaper före utbildning ser han som en nyckel till att hitta oväntade talanger.

– Vi prioriterar personligt engagemang och förmågan att lära sig framför ett bra CV.

Saleh Karrani berättade även om företagandets toppar och dalar.

– Det har varit många sömnlösa nätter med fler nej än ja. Vi har gjort misstag men idag går vi med vinst och omsätter över 50 miljoner kronor. Det har varit värt allt slit.

Tillsammans med medgrundarna Ali Khalil och Shafik Muwanga har de blivit förebilder för andra unga företagare i hela Sverige.

– Vi startade bolaget när vi var väldigt unga och hade mycket tid. Jag kunde jobba 20 timmar i sträck. En nyckel till framgång var att vi hittade roller som passade och accepterade att ta uppgifter som vi inte gillade men som ändå är bra för laget, berättade Saleh Karrani i ett samtal med Företagarnas vd Günther Mårder.

Sedan medverkade Alexander Holles, partneransvarig på Företagarna, som gav tips till medlemmar som önskar minska kostnaderna och effektivsera sin tid.

– Med 60 000 företagare i ryggen kan vi förhandla fram avtal som annars inte hade varit möjliga, förklarade Alexander Holles.

Han slog även ett slag för Företagarnas nya tjänst, Medlem söker medlem.

– Det är en nätverksmöjlighet som kan leda till konkreta affärer för alla medlemmar. Du kan hitta nya kunder och kontakter som stärker dig som företagare.

Vikten av ett starkt community

Finalen på scenprogrammet utgjordes av föreläsaren och företagaren Staffan Taylor. Han har en bakgrund som landslagsspelare i innebandy och medverkade nyligen i en Youtube-serie där han bytte liv med en okänd person från Texas.

– Är vi under samma tak och bryr så är vi ett community, förklarade Taylor som under den halvtimmeslånga föreläsningen återkom till vikten av att stötta och lära sig av sin omgivning.

En tredjedel av alla unga vuxna i Stockholm känner sig ensamma och 58 procent bor själva. För att motverka den stigande ensamheten har Taylor nu lanserat ett koncept som kallas för Coliving.

– Coliving är ett boende-community där 100 personer bor i samma hus. Vi har precis öppnat i Göteborg där 120 personer kan bo tillsammans och lära sig av varandra, berättade Taylor om det nya projektet.

Evenemanget ägde rum på The Winery Hotel i Solna och avslutades med en vinprovning.

Fler nyheter från Företagarna