I måndags gick företagarna Joel Oresten och Mikael Westberg ut med båten från bryggan på Smögen. Den var lastad med burar agnade med saltad sill och med rymningsluckor stängda med bomullstråd – och de var som många andra redo att ta sig an havets svarta guld.
Den svenska eller europeiska hummern (Homarus gammarus) är blåsvart och blir mörkröd när den kokas, rödare än den större amerikanska hummern som oftast finns i mataffärerna (Homarus americanus.) Humrar i svenska vatten kan i sällsynta fall bli upp till 75 centimeter långa och väga upp emot fyra kilo, men de vanligaste exemplaren är betydligt mindre och väger omkring ett kilo.
Fritidsfiskare och yrkesfiskare
Längs med Bohuskusten råder nu full aktivitet eftersom det är tillåtet att fiska hummer. Den årliga premiären på Västkusten inträffar alltid prick klockan sju den första måndagen efter den 20 september.
– Alla har sina särskilda ställen som man återkommer till år efter år. Vissa går till och med i arv, säger Joel.
Hummerfisket är en tradition som förenar yrkesfiskare och fritidsfiskare och är också en turistmagnet på Västkusten så här års.
Blåsvart delikatess
Havsbottnen behöver vara stenig eller klippig för att hummern ska trivas. Den håller till i hålor under dagen och ger sig ut på jakt efter föda nattetid. Det är då de förväntansfulla fiskarna vill att de ska lockas till just deras burar.
– De gamla gubbarna här omkring brukar säga att det är bra att agna med berggylta, men vi använder saltat sill. Andra använder laxhuvuden eller saltad makrill. Är betet för färskt lockar det till sig krabbor, säger Joel.
Bojar guppar på vågorna och det ligger förväntan i luften. I tisdags såldes de första humrarna på Göteborgs fiskauktion, men Joel och Mikael tillhör de många fritidsfiskarna. För att få sälja hummer måste man ha licens – precis som för annat fiske till havs.
– Hittills har vi tagit i land 16 humrar och vi fortsätter fisket. På lördag ska vi ha traditionsenligt hummerkalas med våra familjer, fast vi kommer att spara en del humrar i sump, alltså i bur i havet för att använda till senare, säger Joel.
Mäta och äta
Alla humrar som Joel och Mikael fiskat har de inte kunnat ta i land. Enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV) måste djuren mäta minst nio centimeter från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant (carapaxlängd). Mindre exemplar och honor med rom ska genast släppas tillbaka i havet. Reglerna finns till för att fisket ska vara hållbart.
– Vi märker att hummerbeståndet är bättre i dag än för tio år sedan, säger Joel.
Bomull mot spökfiske
En fritidsfiskare får använda högst sex hummerburar och yrkesfiskare får ha 40 ute samtidigt. Burar är det enda tillåtna fångstredskapet (tinor, kupor – kärt barn har många namn). Sedan ett par år tillbaka ska de vara försedda med minst ett rymningshål i nederkant av varje rums yttervägg, stängt med obehandlad tunn bomullstråd. Det är ett sätt att komma till rätta med problemet med spökfiske – att gamla burar som slitit sig fortsätter att fånga humrar, krabbor och fisk i havet. Bomullstråden bryts ner i havet efter några månader och då öppnar sig luckorna.
En levande tradition
Till vardags äger och driver Joel företaget Smögenlax och Mikael är också företagare. Även om de alltid har mycket att göra tycker de att det är viktigt att vika tid åt hummerfisket och hålla traditionen vid liv.
– Vi går ut på morgonen före jobbet. Det tar inte så många timmar, men det är en skön start på dagen så här års. Sedan äter vi frukost i hamn. Då smakar kaffet gott, säger Joel.