På måndagen publicerade regeringen åtta förslag på skatteområdet inför sommarens budgetförhandlingar. Förslagen berör olika områden och har skickats ut på remiss. Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén har granskat förslagen.

– Det är välkommet att regeringen ger remissinstanserna möjlighet att säga sitt om förslagen. Dock kommer förslagen ut sent. Med remissdeadline andra veckan i augusti kan man fråga sig hur mycket remissinstansernas synpunkter kommer att hinna beaktas i budgetförhandlingarna, säger han.

Bolagsskatt och elskatt

Två av de viktigare förslagen som nu remitteras är sänkt bolagsskatt, från 20,6 till 20 procent, och sänkt energiskatt på el. 

– Båda dessa skattesänkningar är positiva, även om de är i försiktigaste laget. Sänkt bolagsskatt är bra för att främja investeringar och går i linje med regeringens budskap om att Sverige är ”open for business”. Under kommande år bör bolagsskatten sänkas mer, åtminstone till 18 procent, för att vässa Sveriges konkurrenskraft, säger Patrick Krassén. 

När det gäller elskatten skickade regeringen både 2023 och 2024 ut förslag om att frysa den årliga indexhöjningen, men de genomfördes aldrig, trots att sänkt elskatt var ett viktigt vallöfte från Tidöpartierna. 

– Den nu föreslagna sänkningen med tre öre per kWh är förstås välkommen, men ska ses utifrån att skatten höjts påtagligt de senaste åren – även med denna sänkning är skatten högre än den var 2023, säger Patrick Krassén. 

Så har regeringen höjt elskatten

Genom att momsen på danstillställningar föreslås sänkas till sex procent tas de gränsdragningsproblem som många arrangörer har brottats med bort.  

– Den ökade tydligheten välkomnas säkerligen av många arrangörer av till exempel dansbandstillställningar. Vi skulle dock gärna vilja se en större översyn av momssystemet, som har många andra knepiga undantag och skevheter, säger Patrick Krassén. 

Momslabyrinten – så tar vi oss ur den

Sänkt arbetsgivaravgift saknas

Vidare föreslås sänkning av SINK-skatten för utomlands bosatta, från 25 till 20 procent, att den tillfälliga skattefriheten för laddning av elfordon på arbetsplatsen permanentas, skattelättnad för kollektivtrafikresor som bekostas av arbetsgivaren, slopad skatt på släpvagnar under tre ton, samt förändringar av en handfull skatteregler rörande skog, däribland att enskilda näringsidkares ersättning för naturvårdsavtal ska kunna periodiseras genom att företagaren får göra avdrag för belopp som sätts in på ett särskilt konto i ett kreditinstitut, naturvårdskonto. 

– Företagarna ser positivt på flera av dessa skatteförslag. Dock skulle mer behöva göras för att minska företagens kostnader, i synnerhet för att anställa. Vi hoppas att budgetförhandlingarna också utmynnar i förslag om sänkta arbetsgivaravgifter, vilket behövs för att få ner arbetslösheten, säger Patrick Krassén. 

Vad händer nu?

Att regeringen – Finansdepartementet – nu har remitterat åtta skatteförslag inför höstbudgeten betyder inte att det är säkert att de kommer att genomföras. Det är som sagt förslag på skatteområdet inför sommarens budgetförhandlingar. Så här skriver Finansdepartementet: ”Om de förslag som nu remitteras kommer att presenteras i regeringens höstbudget beror på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med höstbudgeten”.