För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Här byggs världens högsta vindkraftstorn – av trä

Publicerad 15 nov 2023
Träteknikbolaget Modvion tar vindkraftstornen till nya höjder med hjälp av smarta träkonstruktioner. Företagaren fick komma in i fabriken som ska ge vindkraften ett bättre rykte.
105 meter är höjden på det vindkraftstorn i trä som just nu byggs på Skaraslätten. Det är världens hittills högsta vindkraftstorn i trä. Foto: Linn Bergbrant & Modvion.

Det doftar gran i fabriken. En lamineringsmaskin ansvarar för att 14 rejäla skivor av fanérlaminatträ limmas och pressas ihop till en solid enhet. I produktionslinan strax utanför Göteborg blir träet både starkt och böjbart nog att tjänstgöra som vindkraftstorn.

Hur är det möjligt?

Karin Björe, produktutvecklingschef på Modvion, demonstrerar med en mindre träplanka. Det till synes styva träet böjs enkelt när hon sätter plankan mot sitt knä, men träet är bara böjbart i en riktning. Åt andra hållet rör det sig inte en enda millimeter. Att hantera tyngden från rotorbladen och generatorn högst upp i vindkraftverket är därmed inga problem. Bolagets vd Otto Lundman berättar mer:

- ­Vi brukar säga att det här är naturens kolfiber. I förhållande till sin vikt är det laminerade träet starkare än stål, det är smått fantastiskt när man tänker på det, säger han.

Världens högsta vindkraftstorn

Just nu bygger Modvion ett 105 meter högt vindkraftstorn på uppdrag av Varberg Energi. Det blir världens högsta vindkraftstorn i trä. Tornet står på Skaraslätten och heter Wind of change efter en hårdrockslåt av Scorpions. Det är utrustat med en turbin från vindkraftstillverkaren Vestas, som också äger aktier i Modvion. Om man räknar med fundament och turbin är vindkraftverket hela 150 meter högt.

- Själva tornet är den mest klimatbelastande delen i ett vindkraftverk. Att byta ut stål och betong mot trä minskar utsläppen med över 100 procent eftersom tornet binder mer kol än vad som släpps ut under produktionen. Det här företaget har enorm potential att driva på utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle, säger Otto Lundman.

Men allt började med en träbåtsbyggare. David Olivegren är fastighetsutvecklare och byggentreprenör, men har också en bakgrund som båtbyggare. 2015 lanserade han en spännande idé och parades ihop med civilingenjören Otto Lundman på en entreprenörsutbildning på Chalmers tekniska högskola. Redan då var planen att göra vindkrafttorn av trä. Året därpå grundande de träteknikföretaget Modvion.

Stabila vindar

Ju högre vindkraftstornen kan byggas, desto mer lönsamt blir det. Högre upp är vindarna starkare och mer stabila. Utmaningen med vanliga vindkraftstorn i stål är att de blir dyra att tillverka och transportera när höjden ökar. Normalt behöver diametern vara bredare än de 4,3 meter som är tillåtet att frakta på vägar inom EU och USA.

Modvion tror sig ha hittat den perfekta lösningen genom att tillverka sina trävindkrafttorn i moduler. Världens högsta trävindkrafttorn på Skaraslätten består av 28 moduler. När tornet kan monteras ihop på byggplatsen går det att nå platser som man tidigare inte kunnat nå med stora stålkonstruktioner.

- Trä väger mindre än konkurrenternas stål och betong. Det gör vår lösning både billigare och mer flexibel, säger Otto Lundman.

Lamineringsmaskinen vi just tittade på är specialtillverkad. Så även sågcellen en bit bort där två robotar med sågklingor arbetar under millimeterprecision. Att hitta rätt teknik har tagit tid. Tornet i Skara är bolagets första kommersiella installation.

Siktar ännu högre

Otto Lundman är hemlighetsfull med kommande beställningar, men han säger att bolaget planerar produktionslinjer på fler orter i landet. Klart är i alla fall att nästa torn kommer att vara ännu högre. Det har arbetsnamnet Raise me up efter en låt av bland andra Josh Groban och Westlife.

Vilka är de största utmaningarna?

- Att lansera nya produkter på marknaden är alltid utmanande. Vi har fått pengar från Energimyndigheten och EU för att utveckla tekniken. Vi stängde en finansieringsrunda i fjol och fick in 139 miljoner kronor, och vi kommer att genomföra en ny investeringsrunda i början av nästa år där vi siktar på att ta in drygt 200 miljoner kronor.

Redan om ett par år siktar han på en miljardomsättning och målet är att alla vindkraftverk ska ha trätorn. Än så länge fokuserar bolaget endast på vindkrafttorn i trä, men på sikt kan det också bli aktuellt med andra trätekniska tillämpningar.

- Vid det här laget vet vi att hela världen måste bli förnyelsebar. Trä är ett fantastiskt material! Det finns alla möjligheter att fortsätta växa, säger Otto Lundman.

Fakta om Modvion

Startår: 2016.
Verksamhet: Tillverkar vindkrafttorn av trä.
Plats: Bäckebol, Göteborg.
Antal anställda: 32 personer, men de anlitar också konsulter.
Otto Lundmans bästa råd till företagare: ”Klimatomställningen innebär enorma möjligheter för grön teknik, ta vara på det!”

Text: Anna Liljemalm.

Fler nyheter från Företagarna