För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kalldusch för strandkrogen på Fårö

Publicerad 26 mar 2021
I sista stund överklagades Länsstyrelsens beslut om att ge dispens för den omtyckta strandkrogen SuderSannas grill & bar på Fårö. Återigen kastas verksamhetens framtid ut i ovisshet.

I nio år har Per Svedjer och familj drivit strandkrogen SuderSannas grill & bar på Fårö. Förberedelserna inför årets säsong har varit i full gång sedan Länsstyrelsen Gotland undanröjt osäkerheten inför sommaren. I början av mars beslutade Länsstyrelsen att strandskyddsreglerna inte utgör hinder för verksamheten. Men nu har ärendet plötsligt tagit en ny och oväntad vändning.

− För mig ser det ut som att det bara är att lägga ner i sommaren, suckar Per Svedjer.

I sista sekund överklagade Föreningen Strandskyddarna länsstyrelsens dispens för strandkrogen. Nu ligger frågan om SuderSannas framtid på Mark- och miljödomstolens bord.

Servering på stranden

Som Företagarna skrivit om tidigare har frågan gällt om strandkrogen skulle få fortsätta ha bord och stolar placerade på stranden i anslutning till restaurangbodarna. Ytan har varit inhägnad av ett rep för att alkoholtillståndet kräver en avgränsad yta. Gästerna har uppskattat möjligheten att sitta ute på stranden och äta en bit mat och ta ett glas. I somras gjorde dock länsstyrelsen en inspektion och frågan ställdes på sin spets. Efter månader av väntan kunde dock Per Svedjer andas ut.

− Vi har behövt kompromissa lite, men det är helt okej, sade Per Svedjer efter länsstyrelsen beslut tidigare i mars om att tillåta verksamheten.

Förstör sommaren

En vår går fort och för Per Svedjer och familjen har de senaste veckorna handlar om att göra alla förberedelser inför öppningen. Inte minst ska personal anställas och ha någonstans att bo, men nu har alla förutsättningar plötsligt kastats om.

− Avgörandet i Mark- och miljödomstolen kan ta flera månader. Det här överklagandet förstör hela sommaren för oss, säger han.

På strandkrogens Facebooksida vädjar Per Svedjer och familjen till Föreningen Strandskyddarna att dra tillbaka överklagandet. Föreningen är dock av uppfattningen att det är strandkrogen som måste bort.

Affärsintressen styr inte

Strandskyddarnas ordförande Inge Löfgren anser att lagen är glasklar. Man få inte bygga på stränderna.

− Jag förstår att en näringsidkare vill ha sin verksamhet på det finaste stället för att få kunder och intäkter, men det är inte ett giltigt skäl, säger han.

Enligt Föreningen Strandskyddarna som enigt ordföranden har medlemmar även på Gotland kan SuderSannas grill & bar bedriva sin verksamhet utanför strandskyddet. De ger inte heller mycket för argumentet att verksamheten bidrar till servicen på stranden.

− Det är inget hållbart argument att säga att man ökar tillgängligheten på stranden. Strandskyddet är väldigt starkt och man måste ha väldigt bra skäl för att kunna få dispens. Man kan inte bara satsa på att bygga ut en restaurang och räkna med att det ska gå, säger Inge Löfgren.

Skitig strand

Per Svedjer är inte oväntat av en annan åsikt.

− Jag tror inte att de förstår. De har ju inte varit här. Vi tar hand om stranden, kör med städningsmaskiner och tar hand om strandsopor. Om vi inte får ha vår verksamhet kommer det bli en skitig strand, säger han.

Fler nyheter från Företagarna