headphones newspaper video-player

Kalldusch för strandkrogen på Fårö

I sista stund överklagades Länsstyrelsens beslut om att ge dispens för den omtyckta strandkrogen SuderSannas grill & bar på Fårö. Återigen kastas verksamhetens framtid ut i ovisshet.
Publicerad 26 mar 2021

I nio år har Per Svedjer och familj drivit strandkrogen SuderSannas grill & bar på Fårö. Förberedelserna inför årets säsong har varit i full gång sedan Länsstyrelsen Gotland undanröjt osäkerheten inför sommaren. I början av mars beslutade Länsstyrelsen att strandskyddsreglerna inte utgör hinder för verksamheten. Men nu har ärendet plötsligt tagit en ny och oväntad vändning.

− För mig ser det ut som att det bara är att lägga ner i sommaren, suckar Per Svedjer.

I sista sekund överklagade Föreningen Strandskyddarna länsstyrelsens dispens för strandkrogen. Nu ligger frågan om SuderSannas framtid på Mark- och miljödomstolens bord.

Servering på stranden

Som Företagarna skrivit om tidigare har frågan gällt om strandkrogen skulle få fortsätta ha bord och stolar placerade på stranden i anslutning till restaurangbodarna. Ytan har varit inhägnad av ett rep för att alkoholtillståndet kräver en avgränsad yta. Gästerna har uppskattat möjligheten att sitta ute på stranden och äta en bit mat och ta ett glas. I somras gjorde dock länsstyrelsen en inspektion och frågan ställdes på sin spets. Efter månader av väntan kunde dock Per Svedjer andas ut.

− Vi har behövt kompromissa lite, men det är helt okej, sade Per Svedjer efter länsstyrelsen beslut tidigare i mars om att tillåta verksamheten.

Förstör sommaren

En vår går fort och för Per Svedjer och familjen har de senaste veckorna handlar om att göra alla förberedelser inför öppningen. Inte minst ska personal anställas och ha någonstans att bo, men nu har alla förutsättningar plötsligt kastats om.

− Avgörandet i Mark- och miljödomstolen kan ta flera månader. Det här överklagandet förstör hela sommaren för oss, säger han.

På strandkrogens Facebooksida vädjar Per Svedjer och familjen till Föreningen Strandskyddarna att dra tillbaka överklagandet. Föreningen är dock av uppfattningen att det är strandkrogen som måste bort.

Affärsintressen styr inte

Strandskyddarnas ordförande Inge Löfgren anser att lagen är glasklar. Man få inte bygga på stränderna.

− Jag förstår att en näringsidkare vill ha sin verksamhet på det finaste stället för att få kunder och intäkter, men det är inte ett giltigt skäl, säger han.

Enligt Föreningen Strandskyddarna som enigt ordföranden har medlemmar även på Gotland kan SuderSannas grill & bar bedriva sin verksamhet utanför strandskyddet. De ger inte heller mycket för argumentet att verksamheten bidrar till servicen på stranden.

− Det är inget hållbart argument att säga att man ökar tillgängligheten på stranden. Strandskyddet är väldigt starkt och man måste ha väldigt bra skäl för att kunna få dispens. Man kan inte bara satsa på att bygga ut en restaurang och räkna med att det ska gå, säger Inge Löfgren.

Skitig strand

Per Svedjer är inte oväntat av en annan åsikt.

− Jag tror inte att de förstår. De har ju inte varit här. Vi tar hand om stranden, kör med städningsmaskiner och tar hand om strandsopor. Om vi inte får ha vår verksamhet kommer det bli en skitig strand, säger han.

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor