Fem fakta: så firar företagare jul

Tomten i Viktor Rydbergs folkkära dikt grubblar över tillvaron och säger ”nej, jag gissar ej detta”. På Företagarna gissar vi inte heller. Däremot nöjer vi oss inte med att låta bli att veta. Vi tar reda på svaren i stället.
Fler gånger per år skickar vi ut en enkät till de drygt 3 500 företagare som ingår i Företagarnas panel. Vi ställer aktuella frågor om företagarpolitik. Resultatet sammanställs av vår statistiker René Bongard och används i rapporter, medieutspel och i vår egen politikutveckling.
Självklart har vi på Företagarna använt panelen för att få en god uppfattning om hur julfirandet går till ute på Sveriges företag. Här nedan listar vi de viktigaste rönen. Men först passar vi på att ställa några frågor till René.
Hur ska du fira jul?
− Jag åker till Nederländerna för att umgås med familj och vänner.
Vilka kan gå med i panelen?
− Alla företagare är välkomna att delta. Vi behöver alltid nya paneldeltagare så om man vill göra sin röst hörd kan man anmäla sig här på webben.
Är det betungande att svara på alla frågor?
− Vi vill inte använda företagarens tid i onödan. Ofta finns det många logiska hopp inbyggda så att respondenter inte behöver svara på irrelevanta frågor. Vi försöker hålla svarstiden så kort som möjligt och skickar ut så få enkäter som möjligt.
Hur många brukar svara?
− Svarsfrekvensen har i genomsnitt varit 33 procent. Urvalet korrigeras så att det liknar den nationella företagarstrukturen, med hjälp av en modell baserad på SCB:s statistik på antal företagare i Sverige. Konkret görs detta genom att korrigerande vikter räknas fram för olika företagsstorlek (antal anställda), kön, ålder och bransch.
Vad har årets enkäter lett till?
− Enkätundersökningen som vi genomförde under augusti om brott mot företagare fick stort mediegenomslag med debatt- och nyhetsartiklar i Dagens Industri och Göteborgs Posten samt inslag på SVT och TV4. Men även flera andra undersökningar har blivit omdebatterade. (Se faktaruta).
Fem fakta: Så firar företagarna jul
1. Bjuder du dina anställda på julbord?
Strax över hälften av företagen bjuder sina anställda på julbord. Sannolikheten att bli bjuden på julbord under arbetstid ökar med antalet anställda i företaget. I företag med mer än 20 anställda är det drygt 8 av 10 som bjuder på julbord och i företag med 1–4 anställda bjuder 4 av 10 på julbord.
2. Vad är det viktigaste inslaget på julbordet?
Julskinkan är det absolut viktigaste inslaget på julbordet enligt företagare. På andra och tredjeplats kommer inlagd sill och Janssons frestelse. Sylta och kål får däremot inte snålvattnet att rinna på företagarna. Många har svarat i fritextrutorna, och skrivit att det viktigaste med julbordet är att ha kul tillsammans och att träffas utanför jobbet.
3. Ger du en julklapp till dina anställda?
7 av 10 företag ger medarbetarna en julklapp innan de försvinner bort på välförtjänt julledighet.
4. Har du en julgran på kontoret?
Knapp 3 av 10 företag väljer att pynta arbetsplatsen med en eller flera julgranar.
5. Arbetar du på julafton?
Drygt 1 av 10 företagare jobbar när resten av Sverige letar efter mandeln i gröten eller trängs i soffan framför Kalle Anka. Högst risk att behöva arbeta på julafton lider företagare inom konsumenttjänstbranschen, exempelvis vård & omsorg och hår & skönhet, där nästan 1 av 4 företagare arbetar på dopparedagen.
Resultatet av Företagarnas panelundersökningar 2019
Brott mot företagare - Enkätundersökningen som vi genomförde under augusti har lett till debatt- och nyhetsartiklar om brott mot företagare i Dagens Industri och Göteborgs Posten samt tv-utspel på SVT och TV4.
Finansiering för jobb och tillväxt: vår årlig finansieringsrapport.
Föräldrafällan 2.0: rapport om företagare & föräldraledighet.
Hur mår Företagaren? – rapporten fick mycket uppmärksamhet när vi presenterade den i år. Bland annat en artikel i DI.
Hållbarhet: undersökningen om hållbarhet har resulterat i en rapport som belyser småföretagens hållbarhetsarbete (som sedan har lett till många (debatt)artiklar).
Myndighetsranking: även den här undersökningar har lett till en rapport och en del mediautspel (bl annat tv och debattartiklar).
En rapport om sjukförsäkringen för företagare och ett fakta-pm om rehabiliteringsplaner.
Internt politik- och analysarbete inom ovanstående och andra ämnen inom företagspolitiken.