För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bluffakturor: De lurar av svenska företagare miljontals kronor

Publicerad 10 nov 2015
Företag i Tallinn ligger bakom värsta bluffakturorna - utskällda Nummerupplysningen har på senare år fakturerat tiotals miljoner till svenska företag, skriver ATL.
Bluffaktura

Nummerupplysningen är ett namn många småföretagare känner igen och ogillar. Företaget skickar varje år ut tusentals bluffakturor och är svartlistat av Svensk Handel.

Deras adress går till Malmö, men företaget bakom Nummerupplysningen finns i Estland och har de senaste åren tjänat tiotals miljoner kronor på svenska företagare som betalat bluffakturorna, enligt Lantbrukets Affärstidning ATL.

Enligt ATL drivs Nummerupplysningen av svensk bosatt i Tallinn. Företaget har under 2012 och 2013 skickat fakturor, som vid första anblick ser ut som enkla adressändringar, på omkring 40 miljoner kronor till svenska företagare, enligt tidningen.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel säger till ATL att Nummerupplysningen och Bolags­upplysningen är de företag som har flest klagomål i Svensk Handels svarta listas historia, och att de två företagen är så närliggande att det "mindre försiktigt sagt rör sig om samma bolag".

Företagarna driver frågan om bluffakturor och har länge uppmanat de som får fakturor från dessa bolag att bestrida dem och polisanmäla. Summorna slår hårt mot mindre företagare.

Johan Rydstedt- Kom ihåg att du inte är ensam och att väldigt många är drabbade. Betala aldrig fakturor från blufföretag då det innebär att du stödjer den grova brottsligheten. Om ingen betalar så stryps bolagets intäkter, säger Johan Rydstedt, jurist på Företagarnas rådgivning.

- Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att inte skriva på eller tacka ja till något som man inte exakt vet vad det är.

Som medlem i Företagarna kan du alltid ringa till den juridiska rådgivningen för att få råd och stöd.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna