För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna driver frågan om bluffakturor - så agerar du om du får en

Publicerad 10 nov 2015
Att råka skriva på en bluffaktura kan bli en mardröm för företagare, och det är ett utbrett problem. Tidigare i höstas träffade därför Företagarnas vd, Günther Mårder, näringsminister Mikael Damberg och Polisen för att diskutera problemet.
Mårder och Damberg

När en företagare väl skrivit på fakturan och sedan inser bluffen, kan det vara svårt att ta sig ur avtalet. Att hamna hos inkassobolag eller, ännu värre, hos Kronofogden eller i domstol är varje företags mardröm. Många väljer därför att betala fakturan. Men man betalar då alltså för något man inte beställt och göder den grovt organiserade brottsligheten.  

Problemet är också utbrett, varje dag kommer 100 nya anmälningar om fakturabedrägerier till polisens utredare bara i Stockholm. Utredningarna blir ofta mycket omfattande och polisen drunknar i arbete. Liksom Företagarna vill Polisen därför se en lagändring där brottet grovt fordringsbedrägeri införs.

Så gör du om du får en bluffaktura - Företagarnas checklista:

Begreppet bluffakturor har utvecklats till ett samlingsnamn för flera olika bedrägliga metoder till syfte att lura Sveriges företagare, därav är det viktigt att komma ihåg att det finns flera olika metoder och att dagens metod inte behöver se likadan ut imorgon.

Denna checklista kan dock användas på alla krav som framställs mot dig, oavsett om avsändare är en bedragare eller inte.

  • Upprätta en leverantörslista med information om varje leverantörs plus/bankgironummer. Stäm av denna lista varje månad när du betalar dina fakturor. På det viset kommer du inte råka betala en bluffaktura.
  • Upptäcker du en bluffaktura ska du invända på ett sakligt sätt, dvs. att det framgår att du bestrider betalningsansvar och på vilken grund. Gör så här:
  1. Stryk ett streck över fakturan och skriv: "Bestrider betalningsansvar på grund av att avtal ej föreligger" bestridandet ska även skickas till fakturaavsändaren, inte bara upprättas.
  2. Tror du att det finns risk för att någon typ av förpliktelse föreligger kan du skriva: "Bestrider betalningsansvar. Ev. avtal är ingånget genom ett vilseledande från er sida och avtalet är därför ogiltigt enligt 30 § avtalslagen."
  • Gör en polisanmälan. Rör det sig om en falsk faktura är det ett försök till bedrägeri.
  • Kontakta juristerna på Företagarnas rådgivning om företaget efter bestridande inte upphör med påtryckningar.
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna