Nyheter

För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

Vi bygger om vår webbplats – vissa sidor kan se annorlunda ut eller vara under uppdatering. Tack för ditt tålamod!

Företagarnas röst i riksdagen: Brott mot företag i fokus

Publicerad 21 maj 2025

Hur kan Sverige bekämpa brott mot företagare utan att försvåra för företagandet? Den frågan stod i centrum när Företagarna Mellansverige, tillsammans med Handelskammaren Mälardalen och Svenskt Näringsliv, besökte riksdagen för ett panelsamtal med beslutsfattare.

Måndagen den 19 maj samlades företagare, politiker och experter i riksdagens lokaler för att diskutera ett av näringslivets mest akuta samhällsproblem – brott mot företag. Bakom initiativet stod tre tunga aktörer inom det regionala näringslivet: Företagarna Mellansverige, Handelskammaren Mälardalen och Svenskt Näringsliv. 

Under dagen arrangerades ett panelsamtal där Johan Södergren, regionchef för Företagarna Mellansverige, modererade samtalet och ställde frågor till bland andra finansminister Elisabeth Svantesson. 

– Det var spännande att få leda samtalet och lyfta företagares verklighet inför beslutsfattarna. Jag hade dessutom mycket kompetenta och lyhörda paneldeltagare som belyste frågan ur olika perspektiv, säger Johan Södergren. 

Brott som hotar företagandet 

Under samtalet lyfte Tobias Adielsson, näringspolitisk expert på Företagarna, att digitala brott som bedrägerier och IT-relaterade attacker ökar snabbt – samtidigt som mängdbrotten fortsätter att slå hårt mot småföretagare, inte minst i Mellansverige. 

Det mest akuta problemet som Företagarna lyfter är den utbredda mängdbrottsligheten. Här behövs fler poliser och tätare lokal samverkan mellan näringsliv, kommuner och polis, säger Tobias Adielsson. 

Från politiskt håll bekräftades att frågan har hög prioritet. Nya verktyg har getts till polisen och lagstiftningen har skärpts, men mycket arbete återstår. 

En starkare röst tillsammans 

Ett viktigt syfte med dagen var att visa att näringslivet står enat. Genom att föra fram en gemensam röst i frågan kan påverkanskraften stärkas. 

– När vi uppvaktar beslutsfattare tillsammans blir trycket större, och chansen att få igenom förändringar ökar. Brott mot företag är en fråga där vi alla ser hur oskyldiga företagare drabbas – och vilka negativa konsekvenser det får, säger Johan Södergren. 

Under samtalets avslutning fick publiken, som till stor del bestod av företagare, ställa egna frågor. Då blev samtalet än mer påtagligt. 

– När statistik blir till verkliga människors berättelser går det inte att ducka för problemet. Att höra hur företagare drabbats gjorde starkt intryck, säger Johan.

 

Vad händer nu? 

Företagarna ser insatsen som en del i ett långsiktigt påverkansarbete. Liknande aktiviteter planeras framöver i andra delar av Mellansverige. 

Vi vill fortsätta föra företagens röst in i politiken. Och vårt budskap är tydligt: lyssna på företagarna och avsätt resurser för att stoppa brottsligheten. Samtidigt uppmanar vi alla företagare att anmäla alla brott – annars syns de inte i statistiken, och då är det svårt att kräva förändring, säger Johan Södergren. 

Kampen mot brott mot företag är ett gemensamt ansvar – för företagare, myndigheter, kommuner och politiker. 

 

Taggar

Fler nyheter från Företagarna

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Få tillgång till förmåner, juridisk rådgivning och nätverk som stärker ditt företag.

Läs om medlemskapet