För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Artikeln är en annons

Småföretagare, se över din trygghet i tid

Publicerad 27 sep 2022
I kärvare tider är det en god idé att som företagare se över sin personliga, ekonomiska trygghet. SMÅA ger här råd och tips till dig som företagare.

Företagare har just driv som en utmärkande egenskap. Blicken framåt, möjligheter i sikte. Varför ödsla tid på att tänka på att rörelsen kanske avstannar en dag?

Ändå är det stor skillnad för företagare som upplevt en sådan dag, beroende på om de säkrat sin inkomst med hjälp av a-kassa eller inte.

− Pandemin blev en ögonöppnare för många om att man inte kan förutse allt, även om ens egen affärsidé är robust och affärerna går bra, säger Ulrika Westergren, kassaföreståndare (vd) på SMÅA.Ulrika Westergren.jpg

Bristande kännedom

SMÅA med säte i Lycksele har funnits i över 50 års tid och har fler än 100 000 medlemmar. Det gör den till Sveriges största arbetslöshetskassa för företagare och deras familjemedlemmar. Ändå är det fortfarande många som skulle kunna bli medlemmar som inte vet om det.

− Det händer att företagare blandar ihop a-kassa med fackföreningar och tänker att det bara finns arbetslöshetsförsäkring för den som är anställd, säger Ulrika Westergren.

Så är det alltså inte. SMÅA erbjuder dessutom företagare möjligheten att lägga till en inkomstförsäkring med konkursskydd, marknadens starkaste skydd för företagare.

Kärvare tider

Med tanke på allt som händer i vår omvärld förbereder sig SMÅA på en tid då många företagare kan komma att behöva stöd.

− Än så länge ser vi inte någon ökning av ärenden, men vi tar höjd för att kunna möta en sådan med tanke på läget i ekonomin och omvärlden, säger Ulrika Westergren.

Hon beskriver en tudelad bild. Å ena sidan går många företag bra och skulle behöva anställa fler medarbetare för att svara upp mot efterfrågan. Å andra sidan äter höga elpriser och stigande räntor snabbt upp marginaler. Under pandemin gick det att peka på enskilda branscher som särskilt drabbade, som när restriktionerna gjorde att så gott som ingen längre åkte taxi. Den här gången är det elintensiva företag som drabbas hårdast, men det går inte att se var det slutar.

− Vi kan förvänta oss att företagare som driver bagerier, hotell och liknande får det tufft. Men om alla får mindre pengar att röra sig med kanske man klipper sig mer sällan och låter bli att äta på restaurang. Det skulle vara väldigt kännbart för många av landets företagare, säger hon.

Räcker orken?

Ulrika Westergren nämner också en annan aspekt av dagens situation som gör henne orolig. Det är att elkrisen kom så snart inpå att det äntligen lossnat efter pandemin; många småföretagare är utmattade efter att ha sträckt och tänjt på sig under de senaste åren.

− Vi har medlemmar som ringer till oss och säger att de orkade ta sig igenom hela pandemin, men att de nu undrar om de ska orka tackla den här utmaningen också, säger hon.

Företagare är i regel bra på att tänka på att teckna alla relevanta försäkringar för företaget, se till att det alltid finns likviditet i verksamheten så att anställda får ut sin lön, men mitt i allt är det lätt att glömma bort sin egen trygghet eller att sätta likhetstecken mellan den och företaget. Gör man det kan det kännas väldigt jobbigt om tankar på om orken räcker börjar nafsa i hasorna.

Tre råd för trygghet

Ulrika Westergren har tre konkreta, förebyggande råd om trygghet att ge till dig som är företagare:

  1. Se till att alltid ta ut tillräckligt med lön eftersom lönen avgör hur stor din ersättning från a-kassan blir.
  2. Spara inte in på a-kasseavgiften om det är kärvare tider. Se det i stället som en försäkring som är lika viktig som andra i din verksamhet.
  3. Vänta inte för länge med att ta kontakt med a-kassan om det går tungt. Det är bättre att få råd tidigt än svar i efterhand.
Taggar
Annons
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna