podcast news play företagaren I media förmån faq
Är framtiden osäker för ditt företag? Tänk på detta.

Saker att tänka på om företaget börjar gå dåligt

Att vara företagare innebär ofta både upp- och nedgångar. Även om företaget går bra för tillfället kan det vara bra att ha koll på vad som gäller om företaget börjar gå dåligt.

Av den anledningen tänkte vi snabbt gå igenom de vanligaste misstagen, eller tankevurporna, som företagare gör i sådana situationer - för att du ska komma ihåg att tänka på dessa saker i framtiden.

Slutar ta ut lön

Företagare som slutar ta ut lön för att rädda företaget och därmed påverkar ersättningsnivån från a-kassan. Det behöver inte betyda att du blir utan ersättning, men den blir lägre om du haft en lägre inkomst den senaste tiden.

Är inte medlem i a-kassan

Det är ett återkommande missförstånd att företagare inte kan vara medlem i a-kassan och med jämna mellanrum väljer företagare som är medlemmar att inte ansöka om ersättning. Ofta har de då gjort en egen bedömningen som inte nödvändigtvis är korrekt, Glöm inte bor att det är a-kassan som avgör om du har rätt till ersättning och att du därför ska ansöka om du är medlem och blir arbetslös.

Glömmer bort att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen

Under exempelvis försäljning eller avveckling av företaget så väntar företagare för länge med att anmäla sig hos arbetsförmedlingen. Skriv in dig första dagen du är arbetslös för att undvika problem med exempelvis din SGI (sjukpenninggrundande inkomst).

Glöm inte heller att tidrapportera till a-kassan, de behöver minst en tidrapport för att kunna fatta ett beslut. 

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.