För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Samarbeta med andra företag i upphandling - går det?

Samarbeta inför en upphandling, får man verkligen det? Ja om man gör det på rätt sätt, tipsar Magnus Johansson, expert offentlig upphandling på Företagarna.

Magnus Johansson, expert offentlig upphandling på Företagarna, gästar avsnitt 47 av Konkurrensverkets podd Konkurrenten. Ett av ämnena som tas upp i podcasten är hur man som småföretagare kan samarbeta för att ha större chanser att vinna ett anbud i en större offentlig upphandling.

Magnus Johansson rund.pngAtt beställaren delar upp upphandlingen i mindre bitar för att göra det möjligt också för mindre leverantörer att delta är förstås något som gynnar småföretag. Annars kan det vara ett alternativ att gå ihop med andra företag för att som liten leverantör kunna vara med i en större offentlig upphandling.

– Jag får ofta höra när jag pratar med företagare att: "Jag kan inte lämna ett anbud för upphandlingarna är så pass stora". Att samarbeta med någon annan som också är för liten för att lämna anbud själv för att garantera att man har kapacitet att leverera, är då en stor hjälp för att ändå kunna lämna anbud, menar Magnus Johansson.

Ställ kontrollfrågor

Men det handlar om att ha koll så inte konkurrensen blir snedvriden. Alla har inte rätt att samarbeta utan att bryta mot regler.

– Om det är två företag som egentligen har kapacitet tat lämna anbud själva ska de två inte prata med varandra om anbud eller samarbeta, påpekar Victoria von Uexküll, Konkurrensverket som också deltar i podden. 

– Samma gäller om ett företag själva kan lägga anbud, men inte det andra. Där finns det avgöranden om att det inte är okej att de två samarbetar. 

Magnus Johansson tipsar om att göra en grundlig kontroll och ställa två inledande frågor.

– Undersök först: Har jag kapacitet att lämna anbud själv? Är svaret nej, gå vidare. Har den jag vill samarbeta med kapacitet att lämna anbud? Nej? Då låter det som att det är möjligt att samarbeta i upphandlingen, säger Magnus Johansson.

Koll på reglerna bra ingång

Att ha koll på reglerna kring upphandling, men att för den skull inte vara för rädd att ge sig in i leken, är ett medskick Magnus Johansson vill ge.

Det är inte alltid självklart vad som gäller när det gäller upphandling, eftersom det är olika lagstiftningar, upphandlingslagstiftning och konkurrenslagstiftning, som möts, tipsar Magnus Johansson. Därför är det viktigt att ha koll på de här lagarna.

– Men det finns samtidigt många myter om upphandling och en är att det ska vara så väldigt svårt. Men du behöver inte känna till varenda paragraf, det räcker att börja med de grundläggande prinicperna, konstaterar han.

Lyssna på del 47 av podcasten Konkurrenten här

Lyssna på #företagarpodden: Offentlig upphandling - en guldgruva

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.