För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Tänk på pengarna redan från start

Att hitta kapital för att finansiera ditt bolag kräver klok strategi – och det gäller att inte falla för smicker från investerare som vill byta pengar mot ägarandelar.
Elin Stark, affärschef på Almi Väst tipsar om hur du lyckas med företagsfinansiering.

Elin Stark är affärschef på Almi Väst, ett uppdrag som inkluderar 18 kommuner i Västra Götaland. Hon har mer än tio års erfarenhet av att coacha snabbväxande bolag.

- Det är antingen när det går jättedåligt – eller jättebra – som företagare kontaktar oss på Almi. Vi är sällan med i de företag som bara tuffar och går. Vi kommer in när bolagen ska växa – i ett läge där bankerna och ägarna inte kan eller vill lösa finansieringen själva utan medfinansiering från Almi. Men vi får också rycka in när det går sämre, och banken inte kan ta hela risken. Då kan vi och banken tillsammans, eller vi enskilt, försöka hitta finansieringsmöjligheter som gör att företaget kan leva vidare, säger hon.

Bästa rådet när det gäller finansiering?

- Jag tycker att du ska vara strategisk när det gäller att finansiera företagets tillväxt. Det betyder att du behöver se hela resan redan från start – och ta kontakt med dem som ska finansiera företagets utveckling i ett så tidigt skede som möjligt.

Håll i pengarna

Och Elin Stark råder entreprenörer att hålla hårt i de privata pengarna:

- Det som både banken och Almi alltid frågar är: ”Hur mycket kan du själv sätta in?” Om du då redan har satsat alla dina egna pengar kommer både vi och banken att ha svårt att gå in.

Undvik misstag

Du kan undvika vanliga nybörjarmisstag genom att boka ett förutsättningslöst möte med rådgivarna hos Almi redan i ett tidigt skede av din företagarkarriär.

- Jag kan uppleva att många företagare väntar för länge med att boka ett besök hos oss. Almi har möjlighet att ge bra rådgivning och genomföra simuleringsövningar som visar hur företagets ekonomi och kassaflöde påverkas av en investering. Vi kan ge dig tid som ingen annan finansiär kan ge.

”Det är som ett äktenskap”

Fall inte för smicker

Elin varnar också för att falla för smicker från investerare som erbjuder finansiering och i gengäld kräver en ägarandel i ditt bolag.

- En entreprenör med en spännande idé blir ofta väldigt uppvaktad av många olika finansiärer som vill vara med i ditt bolag, men man ska verkligen vara restriktiv med att släppa in externt kapital eftersom det ofta medför att de vill vara med och ta besluten i ditt bolag. Det är som ett äktenskap du går in i – och då gäller det att det är rätt personer, säger Elin Stark.

Bollplank för entreprenörer

Om du vill diskutera firmans framtidsmöjligheter kan Almi erbjuda ett förutsättningslöst samtal där ni tillsammans undersöker behov och utmaningar för ditt företag.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.