Johanna är soloföretagare – och har tre extrajobb
I den hundra år gamla kvarnen bullrar kvarnmaskinerna. Det är fredag förmiddag och mjölet mals för fullt. Vid spakarna står Johanna Eheim, en 31-årig tyska som har sina rötter i ett litet samhälle utanför Frankfurt.
Johanna flyttade till Sverige 2013 för att studera migration vid Malmö universitet, och hon hade inga planer på att bosätta sig i Sverige. Att hon i dag driver Assareby Kvarn är lite av en slump. Efter universitetsstudierna sökte Johanna en ettårig kurs med fokus på småbruk på Mullsjö folkhögskola. Där föddes intresset för självhushåll och hon flyttade tillsammans med sin partner till en gård utanför dalsländska Mellerud där de nu har fått sällskap av en hund, två kor och en flock ankor.
Som nyinflytattad undersökte Johanna utbudet av lokal matproduktion, och hon upptäckte då Assareby Kvarn som vid den tidpunkten drevs av Nils-Erik Hansson. Johanna tog kontakt med honom för att få lära sig mer om verksamheten.
- Jag väntade länge utan att Nils-Erik svarade. Till slut åkte jag dit och presenterade mig, och jag fick följa arbetet vid fyra olika tillfällen.
Ett år senare gick Nils-Erik hastigt bort, och det gick upp för Johanna att om hon inte drev kvarnen vidare skulle den läggas ner. Kvarnen köptes av Lars Eriksson som har en gård i närheten. Den nya ägaren har fortsatt att driva det vattenkraftverk som hör till verksamheten, men hyr ut kvarnen till Johanna.
- Lars ger mig ett bra pris eftersom kvarnmaskinerna skulle förfalla om de inte hölls igång. Maskinerna som används i kvarnen är från 1930-talet, ungefär tio år yngre än själva byggnaden. Kvarnen drivs av el från vattenkraften som genereras utanför knuten.
Satsar traditionellt
Under Johannas ledning producerar nu kvarnen ölandsvete och dinkel av spannmål från två olika gårdar i Västsverige. Johanna satsar på mjöl producerat av traditionellt spannmål, något som har resulterat i kraftigt höjda priser.
- Jag förlorade nog några kunder på grund av prishöjningen, men vann också nya i och med att jag har valt att satsa på ett mer näringsrikt mjöl, säger hon.
Johanna är en mångsysslare och kombinatör. Förutom kvarnen och den lilla gården har hon tre anställningar på företag runt om i Dalsland. Hon arbetar på ett bageri, ett stödboende och ett bed & breakfast. Mest av allt arbetar hon på bageriet Brukets godaste i Fengersfors. Under en bra månad får hon ihop nio pass på bageriet. Kvarnen besöker hon en till två gånger i veckan.
Mer frihet
- Jag vet att jag inte vill arbeta heltid, och jag gillar friheten med egenföretagande. Dessutom skulle jag behöva kompromissa mycket mer med mina mål om jag var tvungen att försörja mig på kvarnen.
Att kombinera flera olika sysselsättningar är ett pussel. Johanna har lärt sig att det viktigaste är att ha öppen och ärlig kommunikation, att inte missbruka det förtroende hon har fått från sina tre arbetsgivare och att alltid vara närvarande i jobbet.
- Jag har en någorlunda personlig relation med mina chefer som också själva alla är kvinnliga egenföretagare, så de har stor förståelse.
I slutet av dagen är hon säker på att det är så här hon vill ha det. Friheten att styra över sin egen tid är ett tydligt mål.
- Det är inte alltid kul att driva kvarnen, men det blir roligare för att jag inte är beroende av det.
Så lyckas du som kombinatör
Det är ett pussel att kombinera en tillvaro som både företagare och anställd. Johanna Eheim tipsar om vad som krävs för att få vardagen och affärerna att fungera.
1. Våga säga nej. Det är lätt gjort att säga ja till allt, men ska du hålla i längden är det viktigt att prioritera. Försök hitta en nivå som du känner att du klarar av.
2. Utnyttja flexibiliteten. Som egenföretagare är det förhoppningsvis du som sätter ramarna för hur mycket du behöver arbeta varje dag. Jag måste inte arbeta i kvarnen i åtta timmar. Om det är sol kan jag ibland tänka att det finns bättre saker att göra hemma på gården, och då packar jag ihop och går hem, säger Johanna.
3. Hitta rätt kunder. Som kombinatör vill du hitta en balans mellan livet som företagare och anställd. En viktig pusselbit är att skapa en trygg kundbas som lägger grunden till att du har kontroll över produktionen och ekonomin.
4. Sätt gränser. Ingen annan ser allt arbete du gör – och ingen kommer att säga åt dig att ta en paus. Du behöver hela tiden hålla koll på din arbetsbelastning.
5. Slappna av. Det är lätt att du jobbar på och väljer att återhämta dig efter arbetsdagens slut. Men påminn dig själv att med jämna mellanrum slappna av och släppa ner de spända axlarna. En sorts mindfulness under arbetet.
6. Håll koll på timmarna. Det är en klok investering att ta extern hjälp; en redovisningskonsult kan exempelvis hjälpa dig med både företagets ekonomi och prissättning.
- Det som tar mest tid i arbetet med kvarnen är bokföring och fakturering, samt kommunikation och leveranser till kunder. Det tar ungefär dubbelt så mycket tid som det tar att mala själva mjölet.
7. Ta ut det som behövs. Det är viktigt att ta ut lön eftersom den ligger till grund för bland annat sjukpenning och pension.
- Självhushållet på gården gör att vi kan hålla våra vardagskostnader nere.
Text: Karolina Wessman.