För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Handelsbolag

Vad är ett handelsbolag?

Handelsbolag är en företagsform där två eller fler bolagsmän väljer att starta ett företag tillsammans. Bolagsmännen kan vara antingen juridiska personer eller fysiska personer. Handelsbolaget blir i sin tur en egen juridisk person med ett eget organisationsnummer.

Handelsbolaget är som juridisk person bokföringsskyldig. Ett handelsbolag behöver oftast inte ha en revisor men de behöver lämna in en årsredovisning till Bolagsverket. Bolaget är skyldigt att deklarera. Men handelsbolag betalar inte inkomstskatt utan resultatet beskattas hos bolagsmännen.

Om du vill starta ett handelsbolag så tänk på att skriva ett kompanjonavtal eller bolagsavtal. Detta avtal reglerar bland annat hur bolagets vinst fördelas eller hur utträde ur bolaget går till. Lagen om handelsbolag och enkla bolag kan fylla ut avtalet mellan bolagsmännen.

Ett handelsbolag måste registreras hos Bolagsverket. När bolaget är registrerat får bolaget ett organisationsnummer och ett registreringsbevis.

Läs mer: Lag om handelsbolag och enkla bolag

Fördelar med handelsbolag

Du behöver inget aktiekapital som du behöver om du i stället väljer att starta ett aktiebolag.

Nackdelar med handelsbolag

En bolagsman i ett handelsbolag är alltid personligt och solidariskt ansvarig för företagets åtaganden. Det betyder att du som privatperson blir ansvarig för att betala företagets skulder ifall bolaget inte själv kan betala sina skulder. Att det är solidariskt innebär att du får så kallad regressrätt mot bolaget och övriga bolagsmän, det vill säga att du kan kräva övriga bolagsmän på deras del av betalningen till exempel om du betalat en skuld för bolaget och bolaget inte kan betala. Du är även ansvarig för bolagets åtaganden m.m. som ingåtts för handelsbolagets räkning av övriga bolagsmän.

Andra bolagsformer

Funderar du på att starta ett bolag så finns även företagsformerna enskild firma och aktiebolag.
Test: Vilken företagsform passar dig bäst?

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.