För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Så mycket behöver du fakturera

Gör inte missen att ta för lite betalt. Så här kan du tänka som egenföretagare för att försäkra dig om att du får ut den lönen eller fria uttaget som du önskar!

När du har eget företag har du många omkostnader man kanske inte tänker på som anställd. Det handlar om sådant som moms och egenavgifter. Om du skulle ta lika mycket betalt per timme som egen företagare som du fick i timlön när du en gång var anställd har du troligen snart stora ekonomiska problem.

Viktiga överväganden inför offert och prisavtal

Inför att du lämnar en offert (erbjudande till kunden med villkor som bl.a. vad du ska göra och vad kunden ska betala) eller avtalar om priset för en vara eller tjänst ska du ta ställning till vad du ska ta betalt. Du kan räkna ut vad ditt företag behöver ta betalt för att få täckning för kostnaderna och vad affären ska bidra till de övriga utgifter som företaget har för t.ex. redovisning, företagsförsäkring, inventarier m.m. men tänk även på att det kan också behöva bidra med en buffert eller vinst. Tänk också på att all tid som du kommer att arbeta i ditt företag inte alltid är debiterbara timmar och även om du säljer varor kanske inte alla blir sålda.

Vid prissättningen kan det också vara bra att fundera över vad kunder är villiga att betala för det som du ska leverera, t.ex. genom att jämföra med vad andra tar för liknande varor och tjänster. Prissättningen kan vara en del av din marknadsföring t.ex. ett högt pris för att signalera exklusivitet. 

Läs även: Tips för en effektivare faktureringsprocess

Bestäm din egen ersättning

När det gäller vad du ska ta för ditt eget arbete behöver du ställning till vad du vill få ut från ditt företag för ditt arbete som lön från ditt aktiebolag. Men du kan också vilja kunna ta utdelning från ditt aktiebolag om det gått med vinst som kompensation för det som du satsat i bolaget.  

Använd "dubbla timpenningen" som tumregel

Så hur mycket ska jag fakturera per timme? Räkna ut vilken timlön du anser att du behöver. Ett sätt är att ta månadslönen och dela den med 173, då en månads arbete är omkring 173 arbetstimmar för heltid.

Företagarnas jurister menar att en bra tumregel för en företagare är att debitera minst 1,5 till 2 gånger timlönen plus moms för att få kostnaderna täckta.

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.