För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Så funkar det att sälja sina fakturor

Minska tiden på fakturahantering och få pengarna direkt, men mot en kostnad. Vi reder ut vad det innebär att sälja företagets fakturor.
Det kan vara lockande, och ibland fördelaktigt, att leja ut fakturahanteringen.

Det blir allt vanligare att företag säljer sina fakturor till en bank eller ett finansbolag. Det innebär att du inte skickar dina fakturor direkt till kunden utan till ett annat företag som sedan betalar dig direkt för det du fakturerar. 

De i sin tur tar sedan mer eller mindre över kontakten med din kund vad gäller betalningen och får in pengarna den vägen. Kunden har lika lång tid på sig att betala som vanligt. 

Ökar chansen till god likviditet

Men den största fördelen är kanske att du får pengarna direkt, vilket ökar dina möjligheter att behålla en god likviditet i företaget. Det är tyvärr inte ovanligt att mindre bolag har svårt att få betalt för de varor och tjänster de säljer.

Inte minst storbolagen har ofta för vana att betala sent vilket skadar de mindre företagen. En god likviditet är givetvis livsviktig för att du själv ska ha möjlighet att betala inkommande fakturor och inte dra på dig skulder.  

Kolla upp avgiften

Vi får dock inte glömma att tjänsten är förknippad med en kostnad. Företaget du anlitar vill förstås tjäna på att ta hand om dina fakturor. Vanligen köper de dina fakturor för ett lägre belopp än vad din kund ska betala eller också lägger de på en avgift som du betalar när du anlitar demDe tar också hand om de avgifter för dröjsmål och liknande som kunderna eventuellt ska betala. 

Läs även: Tips för en effektivare faktureringsprocess

Det är också värt att fundera över om du verkligen vill att företaget tar över kontakten med din kund vad gäller betalningen. Du kanske hade föredragit att själv reda ut eventuella frågetecken kring betalningarna 

Taggar
Riks
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.