För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Lönsamheten låg i Sverige - trots goda tider

Hur lönsamma är företagen i Sverige och finns det skillnader mellan branscherna? Och hur ser det ut i din kommun? Företagarna har gjort en omfattande undersökning bland drygt 278 000 företag och är därmed Sveriges största och mest omfattande företagsundersökning.

Svaret på frågan som ledde till den här studien är att rörelsemarginalen ligger på 10 procent och nettomarginalen är 5,0 procent under undersökningsperioden.

Stockholms län toppar listan som mest lönsamma län i Sverige med en genomsnitt nettomarginal på 6,3 procent. Västerbotten följer strax efter och redovisar 6,2 procent nettomarginal. Gotland tar bronsmedaljen och ligger på 5,8 procent.

- Generellt kan man säga att lönsamheten nog är lägre än vad de flesta tror. Trots att det är relativt goda tider är lönsamheten rätt låg på sista raden, säger Företagarnas vd Günther Mårder till TT.

Dalarna längst ner på listan
Lägst ned på listan hamnar Dalarna med en nettomarginal på 3,5 procent. Jämtland och Värmland hamnar på respektive tjugonde (3,6 procent) och nittonde plats (3,7 procent).

Nacka mest lönsamma kommunen

Kommunen med högst lönsamhet är Nacka, där nettomarginalen ligger på 12,4 procent. Heby följer på andra plats (12,0 procent) och Öckerö på tredje (10,7 procent). Drygt hälften av de 15 kommuner med högst nettomarginal ligger i Stockholms län.

På andra sidan av listan finns de 15 kommunerna som redovisar lägst nettomarginal. Zinkgruvan (Lundin Mining AB) drar ned kommunen Askersund till sista platsen. Tanum hamnar på näst sista platsen (-3,8 procent) i kommunrankingen, och Älvsbyn följer efter det med en nettomarginal på -2,6 procent.

Fastigheter mest lönsamma branschen

Fastighetsbolag och fastighetsförvaltare redovisar en nettomarginal på drygt 19 procent, och är därmed den mest lönsamma branschen. Kreditinstitut och försäkringsbolag följer på andra platsen (11,2 procent) och tredje platsen tar företagen inom kultur, nöje och fritid. 

Det var ett dåligt år för gruvor och mineralutvinningsindustri. Låga råvarupriser leder till en stor förlust i sektorn och nettomarginalen hamnar på minus 8,4 procent. Energi och miljö branschen (el-, gas- och värmeverk, vattenverk; reningsverk od, avfallsanläggningar) finns på näst sista platsen (1,8 procent) och därefter kommer transport och magasinering (2,6 procent).

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.