För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Småföretagsbarometern Årets Företagarkommun är Borgholm

Borgholm på Öland är Årets Företagarkommun 2010. Titeln tilldelas den kommun i landet vars företag har haft bäst tillväxttakt under det gångna året.

I undersökningen granskar vi ökningen av antalet aktiebolag kommun för kommun. Vi tittar även på omsättning, resultat och kreditvärdighet i företagen.

I alla fyra kategorierna rankas Borgholm bland de 40 främsta kommunerna. Bäst lyckas kommunen i resultatkategorin där man har haft den fjärde högsta tillväxttakten i riket. 56 procent av Borgholms bolag ökar resultatet. Genomsnittsresultatet i kommunen ökar med drygt 315 000 kronor och handeln redovisar bäst resultat. Antalet aktiebolag ökade med sex procent under 2009.

Älvdalen är näst bäst
Andraplatsen i Årets Företagarkommun 2010 går till Älvdalens kommun i Dalarna. I alla fyra kategorierna rankas kommunen bland de 50 främsta. Bäst lyckas man i kategorin kreditvärdighet, där man är femte bäst i riket.

Öckerö är uthålliga
Genom att mäta den genomsnittliga rankingpoängen i tidigare undersökningar kan vi få fram en fingervisning om var tillväxten är starkast sett i ett längre perspektiv.

Mätt på detta sätt har företagen vuxit snabbast i Öckerös kommun. Inte en enda gång under de fem senaste mätningarna har kommunen placerat sig lägre än plats 64. Värt att notera är att tre av de fem bästa kommunerna ligger i Norrbotten – Gällivare, Piteå och Luleå.

Riksutveckling
Gotland går starkt
På Gotland har företagen klarat sig bäst omsättningsmässigt. 54 procent av Gotlands aktiebolag redovisar en ökad omsättning samtidigt som den genomsnittliga omsättningen har stigit med en procent. I Gotlands län har även antalet aktiebolag ökat kraftigast med cirka sju procent under 2009.

Resultattillväxt i Uppsala
Resultattillväxten toppas av Uppsalas bolag. 50 procent uppger ett förbättrat resultat jämfört med ett år tidigare. Men det är främst de stora företagens resultatnivå som har stigit. Tjänstesektorn klarar sig något bättre än övriga branscher när det gäller resultat.

Kreditvärdiga Västerbotten
37 procent av bolagen i Västerbotten har fått en förbättrad kreditvärdighet – den högsta andelen i riket.

Taggar
Riks Rapport
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.