För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Renahav, Årets Företagare i Sotenäs, välkomnar konkurrenter

Publicerad 17 maj 2022
Nyligen utsågs Årets Företagare i Sotenäs och trion bakom företaget Renahav AB, Joel Oresten, Bengt Gunnarsson och Claes Lundberg, fick ta emot den prestigefyllda utmärkelsen. Företaget omsätter fiskeindustrins avfall till ren energi och biologisk gödning för lokalt lantbruk.                                                    – Det var trevligt att få utmärkelsen, kul att man ser att vi kämpar och uppmärksammar oss för det, säger Joel när vi träffar honom för en liten pratstund.

Berätta lite kort om ditt företag – vad gör Renahav?

– Med Renahav vill vi bli ett cirkulärt nav för hållbar utveckling i Sotenäs. Vi vill göra det enklare för industrin att bedriva miljövänlig och lönsam verksamhet, samtidigt som vi försöker locka hit fler företag som kan vara med i den här cirkulära gemenskapen.
Vi tar hand om organiska rester från fiskeindustrierna och renar deras vatten, så det finns ett ”fiskflöde” genom kommunen och i det här flödet, som blir mer och mer hållbart, så passar också vår tilltänkta fiskodling Smögenlax bra in. Det har dock varit en lång och seg myndighetsprocess och vi har ännu inte fått det miljötillstånd vi behöver för att kunna dra igång Smögenlax. Svensk byråkrati har inte jättebrått med att rädda världen!

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?  

– Vi kämpar hårt och försöker göra något bra. Vi har jobbat i storindustrin i många år och sagt upp oss för att göra det här som vi tror på, på hemmaplan. Jag tror folk ser att vi kämpar och att vi når en hel del resultat. Bara med reningen av industrins vatten har vi tagit ner utsläppen av TOC, som är syreförbrukande ämnen, från 155 ton till fyra ton sedan vi startade. Det är hela industrins utsläpp här ute i vattnet. Så effekterna är ganska stora. Vi har nästan lyckats göra hela Orkla fossilfritt genom att de nu kan köra biogas istället för fossil propan. Tack vare att vi finns här med reningen har ett helt nytt företag, Swedish Algae Factory, byggt sin verksamhet här nu för att odla mikroalger i stor skala. Supermodern teknologi som ska ge solcellförbättrande ämnen, ersätter kemikalier i kosmetika osv. Förut var avfallet bara ett problem som kostade en massa pengar för industrierna att bli av med och man hade problem med miljötillstånd. Vi vet att vi blivit av med stora bolag i kommunen om vi inte dragit igång vår verksamhet. Istället drar vi hit nya företag.

Vilken är din största styrka som företagare?  

– Jag är väldigt handlingskraftig. Jag agerar istället för att bara prata om förbättringar. Jag har varit ledare i hela mitt liv men de sista åren har jag tänkt på mig själv mer som entreprenör än som ledare. 

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?   

–Jag tror de skulle säga att jag är envis. Jag ger mig inte gärna, även om jag varit nära ett par gånger i de här tillståndsprocesserna.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Möjligheterna är oändliga, det är bara en fråga om vad vi orkar och hinner med. Än så länge har vi bara byggt ett skelett där vi gör biogas av avfallet, nu ska vi också göra värdeskapande produkter såsom fiskfoder av resterna, vilket är det hetaste just nu, förutom laxodlingen. Kan vi göra ett foder helt baserat på rester från industrin, kan vår lax bli utfodrad med ett foder som inte har någon vildfångad fisk alls i sig. Vi har testat vårt foder på fisk och det visade sig att de tycker väldigt mycket om ansjovis! Våra lokala bönder kan odla bondbönor och raps istället för soja från Amazonas, så hela cirkeln blir sluten. 
Bolaget har idag fyra anställda men får vi dra igång laxodlingen blir vi över 50.

Företagarnas praoelev Elias, som går i årskurs 8, ställde några egna frågor till Joel under intervjun:

Har ni några konkurrenter? Vilka? Vad utmärker ert företag från era huvudkonkurrenter?

– Det finns ingen i nuläget som gör det vi gör vad jag vet. Hade vi haft det så skulle vi nog inte sett dem som konkurrenter. Vi är så lokala att vi inte konkurrerar med kretsloppstänket ifall det skulle vara så att man i andra län gör samma sak som oss. Skulle det byggas liknande anläggningar som våra skulle vi bara hylla dem med tanke på vilken bra grej det är.

Vad har varit den största utmaningen i företagets utveckling?

– Byråkratiska tillståndsprocesser har varit den största utmaningen för oss. Vid uppstarten av företaget trodde vi att pengar skulle vara den största utmaningen, men det visade sig vara tvärtom. Pengarna var lätta att fixa men tillstånden tar evigheter vilket är orimligt då Sverige som idag ses som en miljönation borde ta itu med att faktiskt göra något istället för att bara prata.

Har du några tips till de som vill starta ett eget företag? Vad ska man tänka på?

– Våga, var modig och tro på dig själv. Vid uppstarten av ett företag kan man analysera väldigt länge, men när man har en genomtänkt idé som man rådfrågat andra om och fått bra respons ifrån är nästa steg mod. Det kan vara otäckt att kliva ut i det okända, men alternativet är att resten av livet gå och fundera på om det hade lyckats. 

Juryns motivering:

För 10 år sedan formade en trio entreprenörer ett företag ur en tanke. Allt måste gå att göra bättre! Inget samhälle, industri eller process är bättre än att det inte finns utrymme för förfining och förbättring. Med siktet inställt på att förbättra för miljön formades idén om att återanvända restprodukter från beredningsindustrin i närområdet vilka tidigare transporterats långa sträckor.

I denna nya cirkulära process utvinns nu energi i nya biogasanläggningar, näringsrik gödning skapas till regionala Krav-jordbrukare. Vattnet renas ned till molekylnivå. En grund har skapats för ett innovativt och unikt kluster av sjömatsolding på land med minimala utsläpp. Verksamheten genererar arbetstillfällen och frigör kapacitet för kommunen och har minskat kommunens avloppsmängd med upp till en tredjedel.

Renahav är en nyckelaktör i den pågående utvecklingen av ett cirkulärt och kravanpassat industrikluster på ett unikt och hållbart sätt.

Joel Oresten, Bengt Gunnarsson och Claes Lundberg tilldelas priset som Årets Företagare i Sotenäs för sitt fantastiska entreprenörskap som sannolikt räddat många arbeten i kommunen och dessutom skapat nya, en unik cirkulär satsning helt i tiden.

Fler nyheter från Företagarna